Şengal halkı anlaşmaya tepki gösterdi
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Pazar, Kasım 29 2020
Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan Şengal Anlaşması’na tepkiler sürüyor. Anlaşma kapsamında Bağdat hükümetine bağlı binlerce silahlı gücün Şengal’in batısında konuşlandırılması bölgeyi olası bir çatışmanın eşiğine getirmiş durumda.
Şengal halkı bugün alanlara çıkarak anlaşmayı protesto etti ve “Şengal anlaşmasını reddediyoruz” dedi.
Şengal Özerk Yönetimi yetkililerinden Hisen Heci, “Şengal için siyasi, güvenlik ve sosyal konularında kalıcı çözümler bulunmalı” dedi ve özerk yönetimin tanınması gerektiğine dikkat çekti.
Hiçbir devlet gücünün olmadığı zaman Şengal Özerk Yönetimi ile asayişinin halkı koruduğunu belirten Hisen Heci “Bu yüzden bu yönetim tanınmalı. Êzidxanê Asayişi Şengal halkını şimdiye kadar bütün saldırı ve şiddetten korumuştur. Bu yüzden Êzidxanê Asayişi yasal düzenlemelerle resmi güvenlik gücü olarak kabul edilmeli” ifadelerini kullandı.
Yürüyüşün ardından Şengal halkının talepleri Irak Emniyet Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.
Şengal Demokratik Özerk Meclisi, geçtiğimiz günlerde Şengal’in tehlikede olduğunu belirtmiş ve bütün güçlere Ezidi toplumunun savunması için hazır olması gerektiği çağrısını yapmıştı.
Şengal Demokratik Özerk Meclisi tarafından yapılan açıklamada Şengal’e 10 bin asker sevk edilmesinin hedeflendiği belirtilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti:
“Biz de bu kadar güç niye diye soruyoruz. DAİŞ saldırdığında bu güçler neredeydi? DAİŞ’e karşı savaştığımızda bu güçler neredeydi? Şengal’in dışarıdan gelen hiçbir askeri güce ihtiyacı yoktur.”
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!4.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!5.Uyuşturucu soruşturması Fenerbahçe'ye uzandı: Sadettin Saran ifade veriyor evinde arama var

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







