Şirketler kara kara düşünüyor
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Perşembe, Mart 14 2019
Bankaların ve şirketlerin yurt dışından aldığı döviz borcu tutarı 210,1 milyar dolar. 2019 yılı mayıs ayında 8,2 milyar dolar ödeme yapılacak. Nakit dar boğazına giren şirketler bir ay içinde bu kadar yüksek tutarlı bir ödeme için çıkış yolu arıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 2019 yılı ocak ayı itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 210,1 milyar dolar.
Döviz borcunun bir yıla kadar olan vade dağılımına bakıldığında 2019’da en yüksek tutarlı ödeme yaklaşık 8,2 milyar dolar ile mayıs ayında yapılacak.
Ekonominin daraldığı, maliyetlerin arttığı ve şirketlerin döviz açığını kapatamadığı bir dönemde bu kadar yüksek bir borcu ödemekte zorlanacağı belirtiliyor.
BORCUN YÜZDE 51’İ ŞİRKETLERİN
Sektör dağılımı incelendiğinde ocak sonu itibarıyla 210,1 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 48,8’ini mali kuruluşların, yüzde 51,2’sini ise şirketlerin borcu teşkil etti.
13,8 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcun yüzde 71,6’sı mali kuruluşlara, yüzde 28,4’ü ise mali olmayan kuruluşlara ait.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da2.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!3.Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştirileri peş peşe sıraladı4.Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: Veyis Ateş de gözaltına alındı5.Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY uçağı iniş yapmadan geri döndü

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzan...

Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmes...

Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştiril...

Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: ...

Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY ...


