Suriyeliler korku içinde... Kimliğini evde unutan genç İdlib'e sınırdışı edildi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Temmuz 23 2019
Türkiye'de yaşayan Suriyeli ailelerle ilgili son dönemde hükümetin attığı adımlar mülteci kimliği taşıyan yabancılar arasında korku saldı.
Suriyelilere sınırdışı adı altında sürgün: ‘Korkudan evlerimizden çıkamıyoruz’
Son günlerdeyse sınır dışı edilen Suriyeliler gündem olmaya başlarken söz konusu rakamlara göre şu ana kadar yaklaşık 400 kişi sınır dışı edildi. Sınır dışı edilenlerin bazılarının kimliği bile var.
Peki, bu uygulamanın sebebi nedir? Suriyelileri sınır dışı etmek sığınmacı ve mülteci hukukuna uygun mu? Suriyeliler bu konuda neler düşünüyorlar? Herhangi bir tedbirleri var mı?
Ahvalnews.com'dan Maaz İbrahimoğlu konuyu araştırdı, Suriyelilerle görüştü. Sitede yer alan haber şöyle:
Konuyu öğrenir öğrenmez Suriyelilerin en yoğun yaşadığı Esenyurt ilçesine geçiyorum. Bilindiği üzere ilçedeki Halep Çarşısı ve Şam Pazarı Suriyeli sığınmacıların en yoğun yaşadığı yerlerin başında geliyor. Daha önce defalarca Esenyurt Meydanı’na gelmeme rağmen ilk kez bu kadar az insanın meydanda olduğunu görüyorum. Meydanda Kürtler, Suriyeliler ve Türklerin yanı sıra siyahi vatandaşlar da gözüme çarpıyor. Ancak meydandaki diğer insanlar da önceki haftalara nazaran meydandaki kalabalığın yarı yarıya azaldığını söylüyor.
İlk önce Suriyelilerin dükkânlarına geçiyorum. Kozmetik dükkânı işleten W. K. İle konuşuyorum. Kendisine işlerin nasıl gittiğini sorduğumda “Eskiden iyiydi. Şimdi kötü” diye başlıyor sebepleri sıralamaya:
“Önceden burada Suriyeliler rahatça çalışıyordu ve geziyordu. Şimdi polis sürekli kimlik kontrolü yapıyor. Kafelere sürekli gelen müşteriler polise kimlik gösteriyor. Polis oturma izni olmayanları kelepçeliyor ve götürüyor. Bazılarını İdlib’e, bazılarını Hatay’a gönderdi. Ancak bu hepimiz için gerçekten çok kötü bir sorun oldu. Tanıdığım
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru3.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi9.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?10.2026'nın ilk günü Yeni Zelanda'da başladı!

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


