TCDD 1 yılda 1,3 milyar lira zarar etti

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Haziran 9 2021
TCDD’de pandemi nedeniyle sefer sayısı azaltıldı ama kaza sayısı azalmadı. Geçen yıl 56 önemli tren kazası meydana geldi. Kurumun 2020 yılı zararı da 1,3 milyar TL’yi geçti.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A. Ş.’nin 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda çarpıcı bilgiler yer alıyor. Buna göre, kurumun zararı her yıl katlanarak artıyor. Üstelik kurumda tren seferleri azalsa bile kazaların azalmadığı görülüyor. TCDD personeli içinde kadın oranının oldukça düşük olması da dikkat çekici.
 
SEFER AZALDI AMA KAZA SAYISI DÜŞMEDİ

Rapora göre, geçen yıl pandemi nedeniyle tren seferleri büyük oranda azaldı. Örneğin Yüksek Hızlı Tren’de (YHT) 28 Mart-28 Mayıs arasında hiç sefer yapılmadı. Ardından YHT Yaz Tarifesi’ne göre 48 sefer yapılması gerekirken sefer sayısı 16-20 ile sınırlı tutuldu.

Sefer sayılarındaki bu azalışa karşın geçen yıl “56 adet önemli kaza” meydana geldi. 2019 yılında da “56 önemli kaza” meydana gelmişti. Buna göre, geçen yıl pandemi nedeniyle tren seferleri büyük oranda azalsa da kaza sayısında hiçbir azalma olmadı.

Geçen yıl meydana gelen 56 kazanın nedenleri ise şöyle: 9’u çarpışma, 18’i deray (raydan çıkma), 15’i hemzemin geçit kazası ve 14’ü de diğer nedenler.

ESKİ VAGONLAR KULLANILIYOR

Raporda, yolcu vagonlarının yaşlarına göre dağılımına ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre, yolcu vagonlarının yüzde 4,3’ü 40 yaşın üzerinde. Vagonların yüzde 38,2’si 30-39 yaş arasında iken yüzde 32,4’ü 20-29 yaş arasında. Yolcu vagonlarının sadece yüzde 25,1’i 20 yaşın altında.

Yük vagonlarının ise yüzde 10,6’sının 40 yaşın üzerinde, yüzde 17,9’unun 30-39 yaş arasında, yüzde 14,9’unun 20-29 yaş arasında, yüzde 26,3’ünün 10-19 yaş arasında ve yüzde 30,2’sinin ise 10 yaşın altında olduğu belirtiliyor.

YOLCU SAYISI YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Birgün gazetesinde yer alan habere

Bu haberler de ilginizi çekebilir