Trump'tan flaş Çin kararı: 10 Kasım'a kadar süre verdi!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ağustos 12 2025
ABD Başkanı Donald Trump Çin'e yönelik ek gümrük vergilerini 90 gün askıya aldı.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere getirilen artırılmış gümrük vergilerinin uygulanmasını 90 gün süreyle erteleyen kararnamenin altına imza attı.

SÜRE DOLMADAN SAATLER ÖNCE İMZALANDI
ABD ile Çin arasında Mayıs ayında yapılan görüşmelerde, karşılıklı olarak yükseltilen tarifelerin geçici olarak düşürülmesine karar verilmişti. Söz konusu sürenin bitimine saatler kala, Trump yönetimi ek vergilerin askıya alınma süresini uzattı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Başkan Trump’ın, Çin’e yönelik uygulamaya alınan yüksek gümrük vergilerinin askıya alınmasına devam edilmesini öngören kararnameyi imzaladığı duyuruldu.

AMAÇ TİCARET GÖRÜŞMELERİNİ DESTEKLEMEK
ABD, karar Çin ile devam eden ve yapıcı geçen ticaret görüşmelerini desteklemek amacıyla alındığını açıkladı. Açıklamada, söz konusu adımla, ticari dengesizliklerinin azaltılması, adil olmayan ticari uygulamaların sona erdirilmesi, Amerikan ihracatına pazar erişiminin artırılması ve hem ekonomik hem de ulusal güvenlik konularında ABD'nin çıkarlarının korunmasının hedeflendiği ifade edildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik daha önce artırılmış olan gümrük vergilerinin askıya alınma süresi 10 Kasım tarihine kadar uzatıldı.

TRUMP SOSYAL MEDYADAN DUYURDU
Başkan Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, "Çin'e yönelik tarifelerin askıya alınma uygulamasını 90 gün daha uzatacak bir kararnameyi imzaladım. Anlaşmanın diğer tüm unsurları aynı kalacak." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
2 Nisan tarihinde ABD Başkanı Trump, Çin dahil olmak üzere birçok ticaret ortağına ek gümrük tarifeleri uygulanacağını açıklamıştı. Çin’in de ek gümrük vergileri getirerek misilleme yapması tarife savaşını başlattı ve kısa sürede iki ülke arasında gerilimi tırmandı.

Bu

Bu haberler de ilginizi çekebilir