Türkiye çöpü bile ithal eder hale geldi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ekim 28 2018
Türkiye’nin İngiltere’den plastik atık ithalatının artması, Türkiye’deki geri dönüşüm yetersizliği ile çevreye ve insan sağlığına verebilecek zararları beraberinde getirdi.
Dünyanın en büyük hurda plastik ithalatçısı olan Çin’in, Ocak 2018’den itibaren hurda plastik ithalatını yasaklamasının ardından Türkiye’nin plastik atık ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla arttı. Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin İngiltere’den ithal ettiği plastik atık 27 bin 34 tona yükseldi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nün 2015 yılı verileri, Türkiye’de toplanan çöplerin sadece yüzde 1’inin dönüşüm yapıldığını gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre 2016 yılında 31 milyon ton atık toplanmasına karşın bu atıkların sadece yüzde 9,8’i geri kazanım tesislerine gönderildi.
Bu da Türkiye’nin kendi atıklarını toplayamaması ve ham madde yetersizliği nedeniyle Avrupa’dan plastik atık ithal etmesini zorunlu kılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelikte, yurt içinde piyasaya sürülecek cam, metal, plastik, kağıt/karton ambalajların belirli oranlarda yurt içinde toplanan atıklardan ve bu atıklardan elde edilen ham maddelerden üretilmesi zorunluluğu getiriliyor.
İthalat da üretim de artıyor
Türkiye plastik atık ithalatını artırırken plastik mamül üretim miktarında da büyüme trendini sürdürüyor.
Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği Pagder’in yayınladığı ‘Plastik Sektörü Ham Madde Dışa Bağımlılık Analizi’ne göre Türk plastik sektörü üretim kapasitesi ile dünyada 7'nci, Avrupa’da ise 2'nci sırada yer alıyor.
Analizde, 2023 ihracat hedefleri göz önüne alındığında özellikle ham madde üretiminin arttırılıp dışa bağlılık oranlarının azaltılması gerektiği vurgulanıyor.
Türkiye’nin geri dönüşümdeki yetersizl
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar4.Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alacak’5.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu
6.Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi7.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı8.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı9.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi10.Trump'ın, Venezuela petrol planı hangi aşamada? işte son durum!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyare...

Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş de...

Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’d...

Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alac...

ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu


