Türkiye’de hidroksiklorokin kullanımı devam edecek mi?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 27 2020
DSÖ’nün COVID-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin etken maddeli ilacın klinik testlerini durdurmasının ardından, Türkiye’de ilacın kullanımına devam edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), COVID-19 tedavisinde kullanılan etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların klinik testlerini geçici olarak durdurması gözleri Türkiye'deki duruma çevirdi. DSÖ, kalp rahatsızlıklarına neden olduğu ve ölüm riskini artırdığı gerekçesiyle aldığı bu kararı bir-iki hafta içinde yeniden değerlendirmeyi planlıyor.
Pek çok ülkede kullanılan ilaç, Türkiye'de de Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehberde yer alıyor ve COVID-19 tedavisi gören bütün hastalara veriliyor.
"Türkiye’de, dünyada yapılmayan bir şey yapıldı” diyen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, ilacın kullanımına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Kapıdan giren herkese semptomundan bağımsız olarak, mevcut klinik durumdan bağımsız olarak hidroksiklorokin verildi, bir başka antiviral tedavi verildi ve azitromicin diye bir antibiyotik uygulandı. Bilim kurulunun önerdiği rehberlerde yer aldı ve bu tedaviler bütün hastalara uygulandı.”
Araştırmaya ilişkin eleştiriler
Dünya Sağlık Örgütü testleri durdurma kararını, 22 Mayıs’ta The Lancet dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye dayandırdı. Bu makalede, klorokin ve hidroksiklorokin etken maddelerinin COVID-19 tedavisine uygun olmadığı ve ölüm oranını yükseltebileceği belirtilmişti. Ancak bilim insanları bu araştırmanın yöntemini eleştiriyor. Dünya genelinde 96 bin hasta üzerinde yapılan çalışmada, durumu ağır olanlarla ayakta tedavi görenlerin karşılaştırıldığını vurguluyorlar. Oysa bilimsel bir çalışmanın aynı sayıda, aynı aşamadaki hastalar üzerinde yapılması gerekiyor.
"Bilimsel metodoloji açısından ciddi sorunları olan bir makale” diyen Yerlikaya, yine de DSÖ'nün kararının doğru olduğu ifade etti. Yerlikaya, "Buna rağmen o çalışma referans gösterilerek klinik testler durduruldu. So
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye gitmiş2.Türkiye'de uygulanan ÖTV Japon otomobil devini zorladı3.Karabük’te 80 yaşındaki kadın donarak hayatını kaybetti4.Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Netenyahu izin vermiyor!5.Cezaevindeki Tayfun Kahraman hastaneye kaldırıldı
6.Mahkemenin gerekçeli kararı: Saraçhane'de Gazeteciler ve protestocular anayasal haklarını kullandı7.Murat Ongun'un X hesabına ulusal güvenlik gerekçesiyle erişim kısıtlaması8.Bayrampaya Belediyesi soruşturması: Baklavacı ve otel müdürüne tutuklama!9.İstanbul’daki IŞİD operasyonunda 72 şüpheliye tutuklama talebi10.Trump açıkladı: Maduro yakalandı...

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye git...

Türkiye'de uygulanan ÖTV Japon otomobil devini zor...

Karabük’te 80 yaşındaki kadın donarak hayatını kay...

Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Ne...

Cezaevindeki Tayfun Kahraman hastaneye kaldırıldı


