Türkiye için yolun sonu görünüyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Nisan 27 2020
Merkez Bankası'nın karşılıksız para basarken bu kaynağın nerede kullanılacağını izah etmediğine işaret eden Prof. Dr. Engin Kara, "Bu enflasyonu artıracak. Dünya ve Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar da dikkate alındığında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) dış kaynak istemek kaçınılmaz görünüyor." tespitinde bulundu.
İngiltere’nin Cardiff Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Engin Kara, Türkiye’nin yeni tip Koronavirüs’ün ekonomideki etkisiyle baş edebilmek için karşılıksız para basmayı tercih ettiğine dikkati çekti.
Kara daha önce Japonya’nın durgunluğu aşmak için bu politikayı uyguladığını, fakat başarılı olamadığını söyledi.
Prof. Engin Kara, karşılıksız para basma üzerine kaleme aldığı makalede şu tespitlerde bulundu:
"Japon Merkez Bankası, 2001 yılında ülkedeki para arzını yüzde 100 artırdı. Bu politika 2006 yılına kadar devam etti. Ancak, ekonomideki muazzam nakit para artışına rağmen, 2001-2006 döneminde ülkede ne ekonomik büyümede ne de fiyatlarda hatırı sayılır bir değişiklik oldu.
PARA BASMAK YATIRIM VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMEYE YETMİYOR
Özetlemek gerekirse, ekonomik durgunluk; tüketim ve yatırım harcamalarındaki durgunluğun göstergesidir. Parasal genişleme politikasının geçici süreyle uygulanmış olmasının, hane halkı ile şirketlerin tüketim ve yatırım alışkanlıklarını değiştirmeye ikna edemediği ve bu sebeple bu politikanın etkisiz kaldığı sonucu çıkarılabilir.
Yapılan açıklamalar, Türkiye’de parasal genişlemenin Japonya’da uygulanan şeklinden farklı olarak bir sınırı olmadığını gösteriyor. Bu da, parasal genişlemenin kalıcı olacağı ve bu politikanın enflasyonist etki yaratabileceği endişesini kat be kat artırıyor.
Açıklanan program; TCMB’nin İşsizlik Fonu’nun portföyünde bulunan devlet tahvillerini satın alıp, bu yolla likidite sağlanmasını öngörüyor. Başka bir deyişle; İşsizlik Fonu’nun kasasında kilitli duran devlet tahvilleri nakite çevrilip, piyasaya verilecek.
MERKEZ BANKASI'NIN
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!3.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi4.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'5.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!
6.BİM Bank geliyor: Süreç resmen başladı7.Zelenski 20 maddelik barış planını kamuoyuna ilk kez açıkladı8.Mahkeme salonunu birbirene katmışlardı: Daltonlar'ın cezası belli oldu!9.Rusya cephesinden ilk açıklama: Rus İHA'larının Türkiye'de ne işi var?10.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamik...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...


