Türkiye için yolun sonu görünüyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Nisan 27 2020
Merkez Bankası'nın karşılıksız para basarken bu kaynağın nerede kullanılacağını izah etmediğine işaret eden Prof. Dr. Engin Kara, "Bu enflasyonu artıracak. Dünya ve Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar da dikkate alındığında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) dış kaynak istemek kaçınılmaz görünüyor." tespitinde bulundu.
İngiltere’nin Cardiff Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Engin Kara, Türkiye’nin yeni tip Koronavirüs’ün ekonomideki etkisiyle baş edebilmek için karşılıksız para basmayı tercih ettiğine dikkati çekti.
Kara daha önce Japonya’nın durgunluğu aşmak için bu politikayı uyguladığını, fakat başarılı olamadığını söyledi.
Prof. Engin Kara, karşılıksız para basma üzerine kaleme aldığı makalede şu tespitlerde bulundu:
"Japon Merkez Bankası, 2001 yılında ülkedeki para arzını yüzde 100 artırdı. Bu politika 2006 yılına kadar devam etti. Ancak, ekonomideki muazzam nakit para artışına rağmen, 2001-2006 döneminde ülkede ne ekonomik büyümede ne de fiyatlarda hatırı sayılır bir değişiklik oldu.
PARA BASMAK YATIRIM VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMEYE YETMİYOR
Özetlemek gerekirse, ekonomik durgunluk; tüketim ve yatırım harcamalarındaki durgunluğun göstergesidir. Parasal genişleme politikasının geçici süreyle uygulanmış olmasının, hane halkı ile şirketlerin tüketim ve yatırım alışkanlıklarını değiştirmeye ikna edemediği ve bu sebeple bu politikanın etkisiz kaldığı sonucu çıkarılabilir.
Yapılan açıklamalar, Türkiye’de parasal genişlemenin Japonya’da uygulanan şeklinden farklı olarak bir sınırı olmadığını gösteriyor. Bu da, parasal genişlemenin kalıcı olacağı ve bu politikanın enflasyonist etki yaratabileceği endişesini kat be kat artırıyor.
Açıklanan program; TCMB’nin İşsizlik Fonu’nun portföyünde bulunan devlet tahvillerini satın alıp, bu yolla likidite sağlanmasını öngörüyor. Başka bir deyişle; İşsizlik Fonu’nun kasasında kilitli duran devlet tahvilleri nakite çevrilip, piyasaya verilecek.
MERKEZ BANKASI'NIN
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru3.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi9.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?10.2026'nın ilk günü Yeni Zelanda'da başladı!

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


