Uzaktan eğitim ve adalettin ardından şimdi de uzaktan sağlık
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 27 2020
Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci kamu hastanelerinde ‘uzaktan görüntülü muayene’ sisteminin başlayacağını duyurdu. TTB Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Erdoğdu, uygulamayla yanlış teşhis konulabileceğine dikkat çekerken CHP’li Emir ise uygulamanınbilim dışı olduğunu kaydetti.
Kovid-19 döneminde eğitimi EBA ile uzaktan veren, adliyelerde e-duruşmayı devreye sokan AKP hükumeti, sağlıkta ‘uzaktan görüntülü muayene’ sistemini başlatmaya hazırlanıyor.
Sağlık Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine gönderdiği yazıyla uzaktan muayenenin başlayacağını duyurdu. Uzaktan muayene, tıp dünyasında tartışmaya yol açtı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, uygulamayla yanlış teşhis konulabileceğini belirtti. CHP’li Murat Emir ise uzaktan muayenenin bilim dışı olduğunu savundu.
Birgün’ün haberine göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin makalesi ile 16 hastanın uzaktan muayenede denek olarak kullanıldığı belirtildi. Bakan Yardımcısı Birinci imzasıyla 81 ilin valiliklerine gönderilen yazıyla kamu hastanelerinde ‘uzaktan görüntülü muayene’ sisteminin başlayacağı duyuruldu.
YANLIŞ TEŞHİSE YOL AÇABİLİR
Birinci, bu uygulamanın başlama gerekçesini, ‘Kovid-19 pandemi süreci kapsamında bulaşın azaltılması ve riskli kişilerin halk sağlığını tehdit etmeden sağlık hizmetlerine ulaşması’ olarak belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, pilot uygulamanın 2 ay önce başladığını belirterek, tıp bilimi açısından risklerine dikkat çekti. Erdoğdu, şunları söyledi: “Hekimin bilgisayarına kamera, mikrofon monte edilmiş, hasta ile görüştürülmüştü. Belli ki bu uygulama yaygınlaştırılarak hasta evinde bilgisayarından muayene edilmeye çalışılıyor. Bu anlamda alt yapı eksikliği, kişiler arası eşitsizlikler olacaktır. Çoğu kişinin evinde bilgisayar, internet yok. Uzaktan muayene hekimlik pratiğinde fiziksel muayenenin yerini tutamaz. Yanlış teşhise, yetersiz bilgiye yani etik sorunlara yol açabilir.”
DESTEK HİZMETİ OLABİLİR, MUAYENE SIKINTILI
Uygulamanın sadece destek hizmeti olarak sunulabileceğini kaydeden TTB Etik Kurul Başkanı Prof
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!3.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı4.Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı5.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler
6.En zenginler listesindeki Ali Sabancı'dan şaşırtan çıkış: 'Geçinemiyorum'7.'Dış kuvvet' ve 'temas' ayrıntısı...8.Yandaş Selvi düşen Libya uçağı için sabotaj iddiasını gündeme getirdi9.AİHM'den dikkat çeken 'Ekrem İmamoğlu' kararı!10.Kasa var motor yok: 80 yerli 'KAAN' için ABD'den yabancı motor onayı bekleniyor

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırak...

Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere bü...


