Yargı krizinde can sıkan soru: Bireysel başvuru kaldırılıyor mu?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ocak 12 2024
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin tartışmaya neden olan bireysel başvuru uygulamasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tunç, “AYM konusunda bir çalışma henüz yok” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bugün Ankara Adliyesi Konferans Salonu'nda hâkim ve savcılarla bir araya geldi. Tek tek söz alan hâkim ve savcılar, özlük haklarına ilişkin taleplerini dile getirdi. Bakan Tunç da bunları tek tek not alarak ilgileneceğini söyledi. Tunç ayrıca yeni Ankara Adliyesi binasının yapımı için ihale düzenlendiğini anımsattı.
Tunç, toplantının çıkışında DW Türkçe'den Alican Uludağ’ın "Can Atalay krizinin ardından AYM'nin yeniden yargılama yetkisinde bir değişiklik olacağı söylendi. Bu konuda bakanlığınızda bir çalışma var mı?" sorusuna yanıt verdi. AYM'nin yapısının değiştirilmesiyle yeniden yargılama yetkisinin ele alınmasının farklı konular olduğunu belirten Tunç, "AYM'nin yeniden yargılama yetkisine ilişkin farklı fikirler var. Ancak bu konuda henüz bir çalışma yok" dedi.
AYM - YARGITAY KRİZİ
AYM'nin Can Atalay'a ilişkin verdiği hak ihlali kararlarının Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından iki kez uygulanmaması, Ankara'da krize neden olmuştu. Özellikle AKP ve MHP temsilcileri, AYM'nin yetkilerinin sınırlandırılması yönünde açıklamalar yapmıştı. AYM kararının uygulanmaması ve Yargıtay'ın AYM'ye yönelik suçlamalarına hukukçular da protesto gösterileri düzenlemişti.
AYM'nin Can Atalay kararına direnen Yargıtay, AYM’yi "juristokrasiyi andırır şekilde yorumla Anayasa hükümlerini uygulanamaz hale getirmekle" suçlamıştı.
AYM BİREYSEL BAŞVURU YETKİSİ NEDİR?
AYM'nin bireysel başvuru yetkisi, Anayasa'nın 148. maddesinde düzenleniyor. Ancak bireysel başvurunun uygulanmasına ilişkin esaslar AYM'nin kuruluş kanununda yer alıyor.
AYM'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 50. maddesinde ihlal kararı verildiğinde yapılması gerekenler sıralanıyor. Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında şöyle deniyor:
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru3.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi9.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?10.2026'nın ilk günü Yeni Zelanda'da başladı!

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


