Erzurumda Çıldır ve Çıldır Kaleleri konferansı

Erzurumda Çıldır ve Çıldır Kaleleri konferansı


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, Çıldır ve Çıldır Kaleleri konulu konferans verdi.
     Aktemur, Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta, Çıldırın çevresiyle birlikte ilk çağlardan beri çeşitli kavimlerce iskan edildiğini, ilk yerleşim evresinin M.Ö. 4 bine kadar uzandığını belirtti.
     Çıldır Gölü içindeki Akçakale Adasında yer alan prehistorik yerleşimlerin, Kurtkaledeki kurgan biçimli mezarların milattan önceki asırlardan beri bu yörelerin iskan edilişinin somut delilleri olduğunu vurgulayan Aktemur, Taşköprü köyünde yer alan Urartu Kralı 2. Sardurinin adını taşıyan M.Ö. 8. yüzyıla ait çivi yazılı kitabe ve kaya döşeme köprünün, Çıldırdaki Urartu Medeniyetine ait belgeler olduğunu belirtti.
     Aktemur, Osmanlı Döneminde Çıldır Sancağı sınırları içerisinde 240 cami ve mescit, 1 medrese, 1 rüştiye, Türkler için 49, Hristiyanlar için 13 ilkokul, Hristiyanlar için 15 kilise, ayrıca 5 hamam, 9 han ve 564 iş yerinin bulunduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda Çıldır ve Çıldır Kaleleri konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER