Karsta kış mevsimi için yakacak hazırlıkları

Karsta kış mevsimi için yakacak hazırlıkları -Özellikle kentin kırsal kesimlerinde kışlık yakacak olarak kullanılan tezeklerin toplanmasına başlandı


KARS (A.A) - Karsta özellikle kentin kırsal kesimlerinde vatandaşların vazgeçilmez kışlık yakacağı olan tezeklerin toplanmasına başlandı.
     Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, besledikleri hayvanların dışkılarını bir alanda toplayıp, küreklerle keserek tezek haline getiriyor. Daha sonra kesilen tezekler, istif edilip kurutularak, kışın soba ve tandırlarda yakacak olarak kullanılıyor.
     Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde hayvancılıkla uğraşan Bülent Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarından itibaren kış hazırlıklarına başladıklarını belirterek, her yıl ocak ayından başlayarak ahırlarda besledikleri büyükbaş hayvanların dışkılarını basma dedikleri açık alanda biriktirdiklerini, sonbahar yaklaştığında ise keserek tezek haline getirdiklerini söyledi.
     Kömürün pahalı olduğunu, bu nedenle evlerindeki sobalarda tezek ve odun yakabildiklerini ifade eden Demirci, Kömür almaya gücümüz yetmiyor. Ağır kış şartlarında ısınma sıkıntımızı gidermek için tezek yakıyoruz. Şimdi havalarda iyi, sıcak gidiyor. Bizim de havalar sıcakken tezekleri kesip, kurutmamız lazım. Daha sonra yağmurlar başlamadan tezekleri toplayarak, ahır ve samanlıkların bir bölümünde muhafaza ediyoruz. Kış geldiğinde de sobalarda yakmaya başlayacağız dedi.
     Fevziye Ayna ise yılda 3 ton kömür ihtiyacı olduğunu, ancak bunu almaya ekonomik gücü olmadığını söyledi. Kömürün pahalı olmasının yanı sıra yalnızca sobada yandığını belirten Ayna, tezeği hem sobada hem de tandır ve taş fırın ocaklarında kullanarak, lavaş ekmek, yufka, kete gibi undan yapılan yiyecekleri pişirdiklerini de kaydetti.
    
     Muhabir: Hüseyin Demirci
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Karsta kış mevsimi için yakacak hazırlıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER