Yunanistan ile Arnavutluk uluslararası tahkime gidiyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 20 2020
Yunanistan, İtalya ve Mısır'ın ardından Arnavutluk ile de deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın sonuçlandırılmasını istiyor. Atina ve Tiran deniz sınırı sorununun çözümü için uluslararası tahkime gitme kararı aldı.
Arnavutluk ve Yunanistan, aralarındaki deniz sınırıyla ilgili anlaşmazlığı çözümlemek üzere uluslararası tahkime gitme kararı aldı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında yaptığı açıklamada konuyu doğru bir şekilde çözümlemek istediklerini belirterek kararın uzmanların bilgisine başvurularak uluslararası deniz hukuku çerçevesinde alınacağını söyledi.
Dendias da konuyu devletler arası anlaşmazlıklarda en üst mahkeme olan Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'na götürme kararı aldıklarını açıkladı.
Bölgede doğal gaz tahmini
Yunanistan, kuzeybatısında Arnavutluk sınırıyla kesişen kıta sahanlığı bölgesinde doğal gaz kaynakları bulunduğunu tahmin ediyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis Ağustos ayında yaptığı açıklamada, İyon Denizi'ndeki kıta sahanlığını genişleteceklerini açıklamış, Tiran'dan bu açıklamaya sert tepki gelmişti.
İki ülke arasındaki deniz sınırının seyri, 2009 yılında imzalanan ikili antlaşmayla belirlenmiş, ancak o dönem muhalefette olan Rama liderliğindeki sosyalistler, anlaşmayla Arnavutluk karasularına dahil 225 kilometrekarelik alanın kaybedildiği gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Anayasa Mahkemesi 2010 yılında antlaşmayı anayasaya aykırı bularak feshetti. O dönemki bilirkişiler de Arnavutluk hükümetinin Yunanistan'ın baskısına boyun eğerek Arnavutluk açısından dezavantaj yaratan bir düzenlemeye onay verdiği sonucuna varmıştı.
İki ülke hâlâ savaş halinde
Basın toplantısında konuşan Arnavutluk Başbakanı Rama, komşu Yunanistan ile resmi savaş halini artık sona erdirmek istediklerini söyledi. Yunanistan ve Arnavutluk, 1940 yılı Ekim ayında İtalya'nın A
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da2.Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY uçağı iniş yapmadan geri döndü3.Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştirileri peş peşe sıraladı4.Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!5.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzan...

Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY ...

Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştiril...

Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!

Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmes...


