Zeytin üretiminde 'yok yılı': Fiyatlar uçacak

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Kasım 8 2023
Bu yıl dünyada ve Türkiye'de rekor kıran fiyatlarla gündeme gelen zeytinyağında sular durulmadı. İç piyasada 'yok yılı' nedeniyle sofralık zeytin üretiminin geçen yıla göre yüzde 39, zeytinyağı üretiminin yüzde 57,5 düşmesi bekleniyor. Peki bu durum tüketici fiyatlarına nasıl yansıyacak?
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin bugün zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 TL olarak belirlemesi, perakende fiyatlar ne olacak sorusunu akıllara getirdi.

Bu yıl küresel zeytinyağı fiyatlarının rekor seviyeye ulaşması sonrası fiyatlar yurt içinde de hızlı artış göstermiş; 5 litrelik sızma zeytinyağının kilosu 1000 lirayı aşmıştı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, 2023-2024 sezonunun zeytinde ‘yok yılı’ olduğuna vurgu yaptı.

Tan’ın aktardığına göre, bu yıl zeytin toplama maliyeti geçen seneye kıyasla yüzde 100 artışla 35 TL’ye kadar çıktı; bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti ise bu yıl 400 liraya ulaştı.

Ülke genelinde bilinen bir markanın genel müdürü ise, buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da ekleneceğini hatırlattı ve bu yıl beş litrelik teneke zeytinyağının en az 1600 TL’den başlayacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ: ZEYTİNDE YOK YILI
Dr. Tan’ın verdiği bilgilere göre, bu yıl ağaç başına ortalama zeytin üretimi yüzde 56 azaldı.

Toplam elde edilen zeytin miktarının yüzde 55 azalarak 1 milyon 342 bin ton olacağını tahmin ettiklerini bildiren Tan, sofralık zeytin üretiminin ise geçen sezona göre yüzde 39 azalışla 735 bin tondan 443 bin tona düşmesini beklediklerini söyledi.

UZZK tahminlerine göre, zeytinyağı üretimi ise bu sene yıllık yüzde 57,5 oranında azalarak 180 bin tona düşecek.


SADECE HASAT KAYNAKLI MAL

Bu haberler de ilginizi çekebilir