Ziraat Bosna'da da mercek altında
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Eylül 2 2021
Yurt içinde karşılıksız 'kıyak' kredilerle gündemde olan Ziraat Bankası, yurt dışında da usulsüzlük ve yolsuzluklarla gündemde. Almanya'da hakkında soruşturma açılan ve kayyım atama tehlikesiyle karşı karşıya kalan banka için dile getirilen iddiaların benzerleri Bosna Hersek'e sıçradı.
Almanya Bankacılık Denetleme Kurulu (BaFin) Ziraat Bankası’nın Almanya’nın Frankfurt kentindeki bağlı kuruluşuna kredi ve bilanço tablosunda usulsüzlük yapıldığı şüphesiyle soruşturma başlatacağını açıklamıştı. Soruşturma içeriğine ilişkin bazı para transferi verilerinin bilanço tablosuyla uyuşmadığı iddia edilirken, BaFin’in Türkiye’den Almanya’ya yapılan yönetici atamalarını reddettiği öne sürülmüştü. BaFin’in Almanya’da Ziraat Bankası’na kısıtlamalar getirdiği ve ağır para cezası kestiği de iddia edilmişti. Ziraat Bankası ise BaFin’in Almanya’da faaliyet gösteren Ziraat International’e yüksek cezalar kestiği ve çeşitli yaptırımlar uyguladığı yönündeki haberleri yalanlamıştı. Benzer bir usulsüzlüğün Ziraat’in Bosna Herkes iştirakinde de yaşandığı iddia edildi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık konuyla ilgili “Ziraat Bankası hakkında çıkan usulsüzlük, yolsuzluk ve soruşturma haberlerine yetişmek artık neredeyse imkansız hale gelmiştir” dedi. Türkiye’den gönderilen 4 genel müdür adayının “risk yönetimini bilmemesi, Avrupa’da hiç çalışmamış olması, krediler alanında tecrübesinin olmaması, bankacılıkla ilgili bilgisinin bulunmaması” gibi nedenlerle reddedilmesi ardından Almanya bankacılık tarihinde bir ilk mahiyetinde olacak “kayyum” uygulaması bir yandan; usulsüz tahsis edilen, tahsili imkansız hale gelen krediler başta olmak üzere banka içinde üstü örtülen soruşturmalar diğer yandan, Ziraat Bankası’nın sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de soruşturma ve cezalarla anıldığını kaydetti.
Şık, “Banka her ne kadar Almanya ile ilgili haberleri yalanlamış da olsa, bunu BaFin’in konuya ilişkin gizlilik kararı sayesinde yapabilmesi de olasılıklar dahilindedir. Öte yandan 1983 yılında açılan New York şubesinin 2017 yılında kapatılmak zorunda kalmasının da benzer usulsüz işlemler sonucu gerçekleştiği aşikardır” ifadelerini kullandı.
‘SIRADA BOSNA HERSEK İŞTİRAKİ VAR’
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!8.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'9.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç10.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?


