2027 Bütçe Hesapları Şaştı: 'Garanti' Ödemeleri 300 Milyar TL Barajını Devirdi

Kamu-Özel İşbirliği modeliyle hayata geçirilen köprü, otoyol ve şehir hastanelerinin bütçeye yükü 2027’de 306 milyar TL’ye ulaşacak. 2027 için yapılan bütçe projeksiyonlarına göre köprü ve otoyol projelerine yönelik garanti ve katkı ödemeleri kapsamında yaklaşık 157,3 milyar TL kaynak öngörülüyor. Kamu-Özel İşbirliği modeliyle yapılan şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ayrılması öngörülen kaynak ise yaklaşık 148,8 milyar TL. Böylece iki kalemin toplamı 306 milyar TL’yi buluyor.
2026’da aynı projeler için ayrılan toplam kaynak yaklaşık 249,2 milyar TL düzeyindeydi. Bunun yaklaşık 113 milyar TL’si köprü ve otoyol projelerine, 136,1 milyar TL’si ise şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedellerine ayrılmıştı.
2026: 249,2 milyar TL
2027: 306 milyar TL
Bir yıllık artış: 56,9 milyar TL
Artış oranı: yüzde 22,8
En büyük artış köprü ve otoyol tarafında yaşanacak. Bu projeler için ayrılan kaynak 2026’daki 113 milyar TL’den 2027’de 157,3 milyar TL’ye çıkacak. Böylece bir yıldaki artış yaklaşık 44,2 milyar TL, oran olarak yüzde 39’u aşacak. Şehir hastanelerinde ise 2026’da 136,1 milyar TL olan kira ve hizmet bedellerinin 2027’de 148,8 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor. Buradaki artış yaklaşık 12,6 milyar TL olacak.
KÖİ modeli kapsamında özel şirketler tarafından yapılan köprü ve otoyollarda belirlenen trafik ve gelir garantileri karşılanmadığında aradaki fark kamu bütçesinden ödeniyor. Şehir hastanelerinde ise şirketlere kullanım bedeli ile çeşitli hizmetler karşılığında bütçeden ödeme yapılıyor. Bu iki alan birlikte değerlendirildiğinde, 2027’de KÖİ projeleri için bütçeden yapılması öngörülen ödeme 306 milyar TL’ye ulaşacak.
Köprü, otoyol ve şehir hastaneleri için ayrılan kaynakların birlikte ele alınması, KÖİ projelerinin bütçedeki toplam ağırlığını ortaya koyuyor. Yalnızca bir yıl içinde toplam tutarın 249,2 milyar TL’den 306 milyar TL’ye yükselmesi öngörülüyor. Başka bir ifadeyle, KÖİ kapsamındaki bu üç büyük alana ayrılan kaynak bir yılda yaklaşık 57 milyar TL artacak.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN

Gökçek Ailesine Kara Para Soruşturması: Ahmet ve H...

Memur-Sen’den OVP Sonrası Maaş Çağrısı: "Enflasyon...

Tayyar’dan Siyasi Kulisleri Hareketlendiren İddia:...

Husiler, Suudi Arabistan'da 4 kenti: vurdu: 73 yar...

Vatandaşın bankalara ve finans kuruluşlarına topla...


