7 Yıllık uygulamayı yeni proje diye tanıttı

2008’den beri uygulanan projeler Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim vaadi oldu. ‘Üretim ve İstihdama Destek Paketi’ adıyla dün duyurulan programda birçok başlık zaten mevcut. Davutoğlu’nun kamuoyunu yanıltan diğer açıklaması da istihdam artışıydı. Geçen yıl 1 milyon 400 bin istihdam sağlandığı söylense de TÜİK’e göre istihdam artışı 409 bin kişi.

7 Yıllık uygulamayı yeni proje diye tanıttı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yıllardan beri süren uygulamaları ‘yeni Proje diye açıkladı. Seçim vaadi olarak gündeme getirilen Üretim ve İstihdama Destek Paketi, 11 başlıkta çeşitli düzenlemeler içeriyor. Ancak bunların bir bölümü zaten var olan uygulamalar. Davutoğlu tarafından en önemli vaatlerden biri olarak açıklanan ‘İşbaşı Eğitim Programı’ 7 yıldır uygulanıyor. Ancak Başbakan bunu yeniymiş gibi açıkladı. Yine toplum yararına çalışma programları kapsamında 120 bin kişinin işe alınacağı duyuruldu. Oysa bu proje de 2008’den beri uygulanıyor. Bu kapsamda yıllık 200 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir başka açıklaması da istihdam artışına ilişkindi. Davutoğlu, sorulara verdiği cevapta Türkiye’de geçen sene 1 milyon 400 bin istihdam sağlandı.” dedi. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine bakıldığında bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığı görülüyor. TÜİK’in verilerine göre geçen yılki istihdam artışı 409 bin kişi. Bu artış bir önceki yıl da yaklaşık 700 bin kişi olmuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2009’dan itibaren uygulanan ‘İşbaşı Eğitim Programı’nı ‘mesleki eğitime dev destek’ diye açıkladı. Başbakan, “Devletin işverenlere çok ciddi katkıları olacak. Altı ay süreyle işbaşı eğitimle çalışacak kursiyerlere net asgari ücret ödenecektir. Yani bir işveren, istihdam için 6 aylık işbaşı eğitim programı esnasında, ücretleri asgari ücretleri İŞKUR tarafından ödenecek. Bu çok ciddi bir mesleki eğitim desteğidir. Dev bir adımdır. 6 aylık süre boyunca işverene hiçbir maliyet yüklenmeyecek şekilde ödenecektir.” dedi.

Oysaki ‘İşbaşı Eğitim Programı’ ilk kez 2009’daki ekonomik krizin ardından devreye sokulmuştu. O tarihten itibaren her yıl uygulandı. Bugüne kadar da yaklaşık 158 bin kişi bu kapsamda işbaşı eğitimi aldı. 2015 Ocak Şubat döneminde 12 bin kişi bu kapsamda çalıştı. En az iki çalışanı olan işletme, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden bir kişiyi 6 ay süre istihdam edebiliyor. Çalışanın sigorta primleri ve maaşı İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor. Böylece işletmeye, ücreti devletten karşılanmak üzere bir kişiyi çalıştırma imkanı sunuluyor. On bir ve üstü sigortalı çalışanı olan işyerlerine ise çalışan sayısının onda biri kadar kişiyi çalıştırma fırsatı veriliyor. Başbakan Davutoğlu, yıllardır uygulamada olan, yüz binlerce kişinin yararlandığı bu uygulamayı yeni bir düzenleme gibi seçim vaadi olarak açıkladı.

1,4 milyon dediği artış TÜİK’e göre 409 bin

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir başka açıklaması da istihdam artışına ilişkin oldu. TÜİK’in rakamları “Türkiye’de geçen sene 1 milyon 400 bin istihdam sağlandı.” diyen Davutoğlu’nu yalanlıyor. TÜİK’in 2014 yıllık işgücü istatistiklerine göre istihdam edilen kişi sayısı 25 milyon 933 bin. İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı istatistiklerine göre ise çalışan sayısı 25 milyon 524 bin kişiydi. Buna göre bir yıllık sürede istihdamda 409 bin kişilik artış oldu. Bu artış bir önceki yıl da yaklaşık 700 bin kişi olmuştu. Türkiye’de iki yıllık toplam istihdam artışı bile Başbakan’ın ifade ettiği 1,4 milyon rakamına yaklaşmıyor. Davutoğlu devletin resmi istatistiklerindeki istihdam artışını 3 kat fazla açıkladı.

Zaman
<< Önceki Haber 7 Yıllık uygulamayı yeni proje diye tanıttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER