Açeli öğrencilerin tehlikeli okul yolculuğu


Endonezya'nın Açe bölgesinde yüzlerce ilköğretim öğrencisi okula giderken nehrin karşı tarafına geçmek için 'ölüm köprüsü' diye adlandırılan ağaç kütüğünün üzerinden yürümek zorunda kalıyor. Açe eyaletine bağlı olan Kampung Baru köyündeki öğrenciler, yöneticilerin söz vermiş olduğu yeni köprüyü yapmamalarından dolayı okula giderken 'ölüm köprüsü'nü kullanmak zorunda kalıyor.

Beş yıl önce sel felaketinde yıkılan köprünün yerine bölge halkı nehri geçebilmek için geçici olarak iki büyük ağaç kütüğü koydu. Aradan geçen yıllara rağmen yıkılan köprünün yerine yenisi yapılmadığı gibi ağaç kütüklerinden birisi de kırıldı. Okullarına gitmek isteyen öğrenciler ise her yeni eğitim-öğretim yılı başladığında söz konusu 'ölüm köprüsü'nden korku ve endişe ile geçiyor. Şu ana kadar hiçbir ölüm vakası yaşanmamasına rağmen çocukların nehirden karşıya geçerken yaşadığı korku nedeniyle ağaç kütüğüne 'ölüm köprüsü' deniyor.

Küçük öğrenciler arasından nehre düşenler de bulunuyor. İlköğretim 2. sınıf öğrencisi Saiful Hidayat dengesini kaybedince nehre düşen öğrencilerden. Hidayat şans eseri o an köprünün yakınında bulunan vatandaşlar tarafından kurtarılmıştı. Hâlâ yaşadığı şoku üzerinden atamayan Hidayat "Tehlikeli de olsa okumak zorundayım." diyor.

Bölgedeki çocukların 'ölüm köprüsü'nü kullanarak okula gelmelerinden öğretmenleri de büyük endişe duyuyor. Çocukların gittiği bölge okulunda öğretmenlik yapan Purnama Hayati çok üzüldüğünü, söz konusu yol dışında alternatif bir yolun bulunduğunu; ancak çok uzun olduğunu belirtiyor. Hayati yetkililere şöyle sesleniyor: "Yetkililerden ve yardımseverlerden, bir an önce 'ölüm köprüsü'nün yerine yeni köprüyü yapmalarını istiyoruz."

Endonezya'nın Açe eyalatinde 2004 yılında tsunami felaketi yaşanmıştı. Tsunami etkisi ile tüm yerleşim yerleri ve okullar kullanılamaz hale gelmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Açeli öğrencilerin tehlikeli okul yolculuğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER