Afyonkarahisar'da 40 hatimli şifalı aşure kapışıldı


Afyonkarahisar'ın abide şahsiyetlerinden Mevlana'nın torunu Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri çerçevesinde 29 camide 60 bin kap aşure dağıtıldı. Yağmura rağmen şifalı aşureye hücum eden vatandaşlar izdihama neden oldu. Şifalı aşurenin bulunduğu kazanlara akın eden vatandaşları sıraya koymaya çalışan zabıta görevlileri zor anlar yaşadı.

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yapılan etkinliklerin ilk gününde duası yapılarak hazır hale getirilen şifalı aşureler, cuma namazını müteakip halka ikram edildi. 2009 yılına kadar sadece Mevlevi (Türbe) Camii'nde dağıtılan şifalı aşureden bu yıl olabildiğince çok kişinin istifade etmesi sağlandı. Dağıtım noktaları her yıl arttırılan şifalı aşure, bu yıl Mevlevi (Türbe) Camii ve Anıtpark merkez olmak üzere 29 camide halka dağıtıldı. Bu yılki etkinliklerde toplam 60 bin kişiye aşure ikram edildi.

Vatandaşların saatler öncesi doldurduğu cami avlusundaki aşure dağıtımına binlerce kişi katıldı. Dağıtım töreni öncesinde dualar edilerek günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarsahir Mevlevihanesi'nin dünyada Konya'dan sonra ikinci önemli Mevlihane olduğunu söyledi. Çoban, "Sadece bu Mevlevihanede aşure geleneği 500 yıldır hiç ara vermeksizin devam ettirilmiş. 40 kazan başında 40 hafız 40 hatim indiriliyor. Güzel hünerli insanlarımız da kazanları karıştırarak şifalı aşureyi meydana getiriyorlar. Şifalı aşure insanlar tarafından oldukça ilgi görüyor." dedi.

40 AİLE BAKIR KAZANLARDA HAZIRLIYOR

Sultan Divani Hazretleri tarafından 16. yüzyılda yapılan şifalı aşure etkinliğini devam ettiren belediye bunun üzerine Mevlevihane'de bulunan o dönemden kalma aşure kazanının aynısı olmak üzere 40 adet bakır kazan yaptırılarak, şehirde yaşayan ve bu geleneği yaşatmayı arzu eden 40 aileye tahsis etmişti.
CİHAN
<< Önceki Haber Afyonkarahisar'da 40 hatimli şifalı aşure kapışıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER