Ahrar El Şam ve Ceyş El İslam'dan birer kişi Cenevre'de olacak


Rus haber ajansı Interfax, Suriye'deki örgütlerden Ahrar El Şam ile Ceyş El İslam'dan birer kişinin, Cenevre'de gerçekleştirilecek Suriye görüşmelerine katılacağını duyurdu. Ancak bu iki kişinin, iki örgütün resmi temsilcileri olarak görüşmeye katılmayacakları belirtildi. Rusya, terör örgütü olarak kabul ettiği bu iki grubun görüşmelere katılmasına karşı çıkıyordu.

Interfax haberinde, ismi açıklanmayan bir kaynağın "Ahrar El Şam ile Ceyş El İslam'dan iki kişi Suriye görüşmelerine katılacak; ancak bu iki kişi bu iki grubu temsil etmeyecek." dediği belirtildi.

Suriye'deki en büyük muhalif gruplardan Ceyş el İslam'ın lideri Zehran Alluş'un, bir ay önce 26 Aralık'ta Şam kırsalındaki bir hava saldırısında öldüğü bildirilmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Alluş ile birlikte Ceyş el İslam'ın 5 komutanının daha Doğu Guta'ya düzenlenen saldırıda öldüğünü duyurmuştu. Grubun yeni liderinin Ebu Hammam Buveydani olduğu açıklanmıştı. Alluş'un öldüğü saldırının da Rus uçakları tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmişti.

Ahrar El Şam da bugün Cenevre görüşmelerine ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: "Rusya ve İran'ın, Suriye'deki direnişi bitirmek için sivil halka karşı işlediği katliamlar, bölgesel ve uluslararası güçlerin siyasi çözüm için diplomatik baskı uygulayarak, meşru hak olan direnişin amacının hiçbir maddesini gerçekleştirmeden Esed Rejimiyle müzakere masasına oturmalarını istemelerini şaşkınlıkla karşılıyoruz."

Suriye'deki muhalif gruplar ile hükümet temsilcilerini bir araya getirecek Suriye görüşmelerinin 29 Ocak'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Ahrar El Şam ve Ceyş El İslam'dan birer kişi Cenevre'de... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER