Kerem Baynal: Vanlı işadamlarının Van'ı sahiplenme sorunu var


Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, Vanlı iş adamlarını eleştirdi. Baynal, "Van'ın sahipleri Van'ı sahiplenmesi gerekiyor. Van'ı sahiplenme sorunu var." dedi.

İyi bir Van için yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulunan Baynal, "Van'ın sahipleri Van'ı sahiplenmesi gerekiyor. Arabanıza binin, 5 dakika sonra piknik yapacak alanlarımız var, Van kötü bir yer değil. Van, Anadolu'da yaşanabilir ender illerden bir tanesidir. 'Ben Vanlıyım' diyen, Van'da yaşayan herkes Vanlı değil, Vanlı olsa bile Vanlı değil. Eğer enerjisini Van için kullanıyorsa Vanlıdır." diye konuştu.

Van'daki işsizlik sorununa da değinen Baynal, işsizliğin sebeplerinden bir tanesini genç nüfus bağladı. Genç nüfusun Türkiye sıralamasında bir numara olduğunu söyleyen Baynal, yaklaşık okul çağında olan 310 bin küsür gencin bulunduğunu, çalışabilir nüfusta olan yaklaşık 320 bin insan olduğunu belirtti. Van'ın bir sanayi şehri olmadığını ifade eden Baynal, Van'da istihdama dönük olarak bir alt yapı bulunmadığını söyledi. Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan işçi sayısının yazın yaklaşık 2 bin 700 ila 3 bin arası olduğunu aktaran Baynal, "Kışın bu düşüyor. Yani 300 bin çalışabilen bir potansiyelin yüzde biri çalışıyor. Geri kalan kendi işinde, geçici işlerde çalışıyor. Türkiye ortalamasına göre, ortalama Türkiye'de yüzde 10 civarında bir işsizlik rakamı var. Van'da resmi rakamlar yüzde 13.5. Gayrı resmi daha fazla bir işsizlik var. Bunun temel nedeni istihdama yönelik iş yerlerinin azlığından kaynaklı. Fakat ümidimiz var; Tekstil kent'in faaliyete geçişiyle yaklaşık 5 bin insandan bahsediyoruz. Çalışabilen insandan bahsediliyor. Bu bir nebze işsizliğe bir çare olabilir." ifadelerini kullandı.

Baynal, sınır ticaretinin, gümrük kapılarının işlevlik kazanmasından sonra bu işsizlik oranlarının değişebileceğini de kaydetti.

'VAN KÖTÜ BİR YER DEĞİL'

Yaşanabilir bir kent olma noktasında da konuşan Baynal, şunları ifade etti: "Yaşanabilirlik noktasında kriterler fazladır. Ulaşım bunlardan bir tanesidir. Alışveriş merkezlerinin oluşu bir tanesidir. Memleketteki güvenlik olaylarının olması bir tanedir. Van aslında kötü bir yer değil. Tanınmadığı için sondan 10'uncu sıradadır. Buraya gelen bir daha gelmek istiyor. Bir Van kahvaltısı, bizim markamızdır, Van'a aittir. Bütün dünyada bir numaradır. Bunu ön plana çıkarmamız gerekiyor. Türkiye'nin her tarafına Van Kahvaltısı ismiyle bunu satmamız lazım, bir cazibe merkezidir."

'VAN'I SAHİPLENME SORUNU VAR'

Van'ın kanaat önderlerinin eksikliklerinin olduğunu ifade eden Baynal, "Başka memleketlerde o ille ilgili bir oluşum yapıldığı zaman bu memleketin sahipleri kanaat önderleridir. Kanaat önderlerinin mutlaka kararı ve fikirleri alınırdı. Van'da bu yine dediğim gibi Güç birliği Platformu inşallah bu kanaat önderleri eksikliği noktasında bir çözüm olacak." şeklinde konuştu CİHAN
<< Önceki Haber Kerem Baynal: Vanlı işadamlarının Van'ı sahiplenme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER