AK Parti'den dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yeni teklif


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili yeni teklifini CHP'ye iletti. Başbakanlık'ta, Adalet Bakanlığı'nda, Meclis Başkanlığı'nda ve komisyonlarda olan fezlekeler dahil tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapılmasını teklif ettiklerini belirten Bostancı, "Özgür Özel içerde yaptığımız görüşmede bunu değerlendireceklerini ifade ettiler. Ümit ederim bir işbirliği içerisinde dokunulmazlık meselesini bireye bağlarız ve bu düzenlemeyi geçiririz." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i makamında ziyaret etti. Bostancı ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu.

Dokunulmazlıklar meselesinin bir süredir gündemde olduğunu belirten Bostancı, "Bunun çeşitli sebepleri var, süreç içinde konuştuk bunları. AK Parti olarak biz 3 muhalefet partisinin grup başkanvekillerini ziyaret ederek bir teklif ilettik. Bu teklif, dokunulmazlıkları düzenleyen madde 83'e ilişkin bir teklifti." dedi.

Dokunulmazlıkların nasıl kaldırılacağına ilişkin anayasada süreç ve işleyişe ilişkin bir düzenlemenin olduğunu anlatan Bostancı, "Ancak bu düzenleme mevcut fezlekeler düşünüldüğünde çok vakit alacak bir zamana işaret ediyor, bu da meclisin bloke olması anlamına geliyor. Bu çerçevede biz geçici bir madde ile bir defaya mahsus olmak üzere tüm fezlekelerin yargıya intikalini düzenlemiştik ve o teklifimizi muhalefet partilerine götürmüştük. Teklifimizi götürdükten sonra MHP ve HDP konuya ilişkin çeşitli beyanlarla kendi konumlarını ortaya koydular. CHP mukabil bir teklifle bize geldi, 3 alternatif olarak. Biz CHP'nin teklifini de değerlendirdik kendi teklifimizi de bir kez daha gözden geçirdik, tartışmaları dikkate aldık. Bütün bunlar çerçevesinde şöyle bir teklifi esas almak üzere yeniden CHP grubundan randevu alarak buraya geldik. Özgür Özel kabul ettiler." şeklinde konuştu.

"Teklifimizin madde 83'ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlama esaslı." diyen Bostancı, şöyle devam etti: "Geçmiş teklifimizden bir ölçüde farkı şu: Meclise başkanlığına intikal etmiş olan fezlekelerden bahsetmiştik. Daha sonra Adalet bakanlığı ve başbakanlıkta kimi fezlekeler alıkonabilir mi, idarenin buna ilişkin ayrı bir tasarrufu olabilir mi kaygısını doğurduğunu gördük. Bunu önlemek için başbakanlığa ve adalet bakanlığına intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bu teklifimizin Meclis'ten geçmesinin ardından tüm fezlekeler dahil başbakanlıkta Adalet Bakanlığında bulunan fezlekeler dahil Meclis başkanlığında ve komisyonlarda olan fezlekeler dahil tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapmış oluyoruz. Özgür Özel içerde yaptığımız görüşmede bunu değerlendireceklerini ifade ettiler. ümit ederim bir işbirliği içerisinde dokunulmazlık meselesini bireye bağlarız ve bu düzenlemeyi geçiririz."

Bir gazetecinin, "CHP'nin teklifinde bakanların da yargılanmasını öngören bir düzenleme vardı. Onun kabul edilmemesinin hukuki bir hata olduğu ifade edildi, nedir o hukuki hata?" sorusuna Bostancı, "Madde 100'e ilişkin CHP'nin geçici anayasa değişikliği teklifi vardı. Esasen o süreç Meclis'in olağan usulleri içinde tekemmül etmiş bir süreçtir. İlgili kişilerin bizim konuştuğumuz tartıştığımız dokunulmazlıklar konusuna ilişkin herhangi bir engelleri yoktur. Haklarında dava açılabilir soruşturma yapılabilir. görevleri konusuna yönelik olarak ise geçmişte bütün partilerin katılımı ile komisyon teşekkül etmiş ve nihai olarak genel kurul kendi iradesini ortaya koymuştu. Tekrar dönüp yeni baştan hiç bunlar yokmuş gibi davranmak elbette ki mümkün olmazdı." cevabını verdi.

"Şu anda toplam dosya sayısı kaç, adalet bakanlığı ve başbakanlık dahil olmak üzere?" sorusuna Bostancı, "Benim bugüne kadar bildiğim 507. Ama Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında ayrıca dosya var mı bilmiyorum. Yasa geçtikten sonra ne olur, onu da bilmiyorum. Ama ne kadar dosya varsa onların hepsi meclise, komisyonlara intikal edecek. Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra 15 gün içinde yargıya gönderilecek." cevabını verdi.

"Bir kafa karışıklığı var, savcılıktaki dokunulmazlık dosyalarının da sürece dahil edilmesi yönünde. O dosyalar da dahil olacak mı yoksa sadece adalet bakanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı mı?" sorusunu Bostancı, "Bizim teklifimiz idari kurumlara intikal etmiş olan yani adalet bakanlığı ve başbakanlığa intikal etmiş olan tüm fezlekeler." şeklinde cevapladı. CİHAN
<< Önceki Haber AK Parti'den dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER