AK Partili Cevheri: Ben beşeri sistemlerin adalet sağlayacağına inanmıyorum


AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, yasa yapılırken 'ilahi nizam' göz önünde bulundurulmadığı için 5-10 senede yasa değişikliğine gidildiğini söyledi. Cevheri, "Ben şahıs olarak beşerî sistemlerin çok adalet sağlayacağına inanmıyorum. Eğer öyle olmuş olsaydı biz 5-10 senede bir yasa değiştirmezdik. Hatta Anayasa'yı değiştirmek zorunda kalmazdık" ifadelerini kullandı.

AK Partili Cevheri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı'nın bütçe görüşmesi sırasında yaptığı konuşmada beşeri sistemlere çok fazla inanmadığı söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da hazır bulunduğu bütçe görüşmelerinde Cevheri, 1991 yılında Kabe'yi tavaf ederken başından geçen bir olayı anlattı. Cevheri, "1991 yılında Hicaz'da yaşadığım bir olayı anlatarak devam etmek istiyorum. 1991 yılında Kâbe'yi tavaf ederken önümde bir vatandaşın çantasından cüzdanı düşmek üzereydi. Eğer Türkiye'de olsaydım ben elimi uzatır, cüzdanını alır, kendisine verirdim, kardeşim, cüzdanın düşmek üzereydi derdim ama ben elimi yukarıya kaldıramadım. Şu endişeyi taşıdım, elim havadayken yanlış anlaşılır ve elim kesilebilirdi. Niye? Çünkü yaptırımlar ağır, kendimi ifade edemeyebilirdim Suudi Arabistan'da." dedi.

'DEVLETİN DEVLET OLMASININ TEMEL VASFI ADİL OLMASIDIR'

Türkiye'deki yasaların yaptırım gücü olmadığını ve bundan dolayı ciddi manada insanların mağdur olduğunu iddia eden Cevheri, "Devletin devlet olmasının en temel vasfı adaleti tam şekilde uygulamasıdır ve devletin adil olmasıdır. Dolayısıyla, balık baştan kokar misali, eğer devlet adil olmazsa ne yapacaktır? O tebaa da zalim olacaktır ve herkes çeteleşerek, gruplaşarak bir şekilde, gücü yettiği insanlara zulmetmeye çalışacaktır. Baktığımızda, devlet nizamının olmadığı, adalet nizamının olmadığı yerde bunları çok rahat bir şekilde görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

'MAĞDUR OLAN BENİM, SEN NASIL AFFEDERSİN?'

Devletin kendisine karşı işlenmiş olan suçları çok rahat şekilde affetmediğini ama şahıslara karşı yapılmış olan suçların affedildiğini ifade eden Cevheri, "Mağdur olan benim, mazlum olan benim, sen nasıl kendini benim yerime koyarak başkasını affedersin? Benim hakkımı kim alacak? Bu mazlumlar hakkını nerede alacaklar?" dedi.

'DENETİMLİ SERBESTLİK BANA GÖRE GİZLİ AFTIR'

Adalet sisteminin adil olması gerektiğini, suçlunun yanına kâr kalmaması gerektiğini savunan Cevheri, "Özellikle, bu denetimli serbestlik hadisesi bana göre, benim vicdanımda tamamen gizli bir aftır. Adam suç işliyor, 'cezaevinde yer yok' diye biz adamı denetimli serbestliğe tabi tutuyoruz imza karşılığı veya iş karşılığı. Böyle bir adalet, böyle bir sistem olur mu ya ?" diye sordu.

'YASA YAPARKEN İLAHİ NIZAMI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMUYORUZ'

AK Partili Milletvekili Cevheri sözlerini şu şekilde tamamladı: "Gerçi ben şahıs olarak beşerî sistemlere çok fazla inanmıyorum ve beşerî sistemlerin de çok adalet sağlayacağına inanmıyorum, onu da söyleyeyim. Çünkü eğer öyle olmuş olsaydı biz 5-10 senede bir yasa değiştirmezdik, hatta Anayasa'yı değiştirmek zorunda kalmazdık. Niye? Cevap vermiyor. Bizler yapıyoruz. Beşeriz. Yaparken birçok faktörü göz önünde bulunduruyoruz, ilahî nizamı göz önünde bulundurmuyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili Cevheri: Ben beşeri sistemlerin adalet sağlayacağına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER