Almanya'da asgari ücret ve mülteci akını, işsizliği artıracak


Almanya'nın önde gelen ekonomi kuruluşu Ifo tarafından açıklanan en son tahminlere göre Alman ekonomisi 2016'da yüzde 1,9 ve 2017'de yüzde 1,7 oranında büyüyecek. Buna rağmen, devletin mülteciler için yaptığı harcamalar, bütçe fazlasını 2 sene içerisinde 30 milyar Euro'ya kadar azaltması bekleniyor.

Avrupa ekonomisinin motor ülkesi Almanya'nın önümüzdeki sene ekonomik olarak olumlu tablo çizmesi bekleniyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (ifo) Münih'te yaptığı açıklamada daha önce yüzde 1,8 olarak büyümesini öngören Almanya ekonomisini önümüzdeki sene yüzde 1,9 büyüyeceğini duyurdu. Büyüme rakamının 2017 yılında ise yüzde 1,7 oranında olacağını tahmin ediyor. "Alman ekonomisinin ılımlı toparlanması devam ediyor." diyen Ifo Başkanı Hans-Werner Sinn, "İş gücü piyasasının iyi olmasından dolayı, hane halkı tüketimi, ekonomik toparlanmanın en önemli ayağı olarak kalacaktır. Bunun üzerine devletin mültecilere yaptığı harcamalar geçici olarak talebi artıracaktır." şeklinde konuştu.

İSTİHDAM DA ARTACAK İŞSİZLİK ORANI DA

Ekonomideki canlanma iş gücü piyasasını da etkilemesi tahmin ediliyor. Buna göre çalışan nüfusun sayısı bu sene 43 milyondan 2016 yılında 43 milyon 400 bine ve 2017 yılında 43 milyon 600 bine kadar çıkacak. İşsizlik oranının ise önümüzdeki sene yüzde 6,4 seviyesinde kalması bekleniyor. 2017 senesinde yüzde 7,1 oranına kadar yükselmesi bekleniyor. İşsizlik oranındaki artışı Ifo Başkanı Sinn, ülkeye bir sene içerisinde akın eden mülteci dalgası ve asgari ücrete bağladı. Sinn, "Uygun finansal ortamda kurumsal yatırımın, talebin artırılmasına çok az katkıda bulunacaktır. Ve ihracatın ithalata göre daha yavaş büyümesi iç ekonominin sağlam büyüdüğüne işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLERE YAPILAN HARCAMALAR, BÜTÇE FAZLASINI ERİTECEK

Ifo uzmanlarına göre bu sene yüzde 0,3 oranında seyreden enflasyon oranı, önümüzdeki sene yüzde 1 ve 2017 yılında yüzde 1,5'e kadar yükselmesi tahmin ediliyor. Mülteciler için yapılan harcamalar ve küçük ölçekli vergi reformları, Alman hükümetinin bütçe fazlasını eriteceği tahmin ediliyor. Bu sene 31 milyar 400 milyon Euro olan bütçe fazlası önümüzdeki sene 12 milyar 400 milyon Euro'ya ve 2017 yılında 100 milyon Euro'ya kadar gerileyecek. Cari işlemler fazlası ise bu seneki 260 milyon Euro'dan 2016 yılında yeni rekor olan 268 milyar Euro'ya ve 2017 yılında ise 270 milyar Euro'ya çıkacak. Ancak bütçe fazlası, ekonomik hâsılata göre payı yüzde 8,6'dan 2017 yılına kadar yüzde 8,3 oranına kadar azalması tahmin ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da asgari ücret ve mülteci akını, işsizliği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER