Almanya, göçmen kökenli gençleri kamus sektörüne kazandırmak istiyor


Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi Almanya'nın başkenti Berlin'deki devlet daireleri ile polis teşkilatına göçmen kökenli eleman yetiştirmeye devam ediyor. Merkezin mesleğe hazırlık programına katılan göçmen kökenli gençler, polis okuluna ve kamu kuruluşlarına giriş sınavlarını kolaylıkla veriyor. Berlin'deki Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi (BWK) eyaletteki göçmen gençleri kamu sektöründeki mesleklere kazandırmaya devam ediyor.

Başta Türk gençleri olmak üzere göçmen gençleri polis okulunun giriş sınavları ile kamu kurumlarındaki mesleklerde öğrenim görmeye hazırlayan eğitim programı kapsamında, başarılı olan gençlere mezuniyet sertifikaları verildi. Sertifakaların verilmesi için düzenlenen törende konuşan BWK'nın sahibi ve genel müdürü Nihat Sorgeç, her yıl 30'a yakın öğrenci aldıklarını ve programa katılan öğrencilerin yüzde 85'inin eğitimi başarıyla tamamladığını bildirdi. Gençlere birer meslek eğitim yeri bulduklarını da belirten Sorgeç, yedi ay süren meslek eğitimine hazırlık programına katılan gençler arasından meslek eğitimi yapmak yerine yüksek tahsil yapmayı tercih edenlerin de çıktığını söyledi.

GÖÇMEN ORANININ ARTMASI GEREK

Göçmenlerin her sektörde temsil edilmeleri gerektiğini vurgulayan, uyumun ancak o zaman gerçekleşmiş olacağını belirten Sorgeç, "Bu bakımdan devlet dairelerinde görev yapan göçmen oranının Almanya'da yaşayan göçmen oranıyla denk olması lazım. Biz de bu oranı arttırmak için çabalıyoruz. Bunu kısa zamanda gerçekleştirebilmemiz için bu gibi özel eğitim programlarına ihtiyacımız var." dedi. Sorgeç, kamu sektöründe mesleğe hazırlık eğitimini ilk kez BWK'nın başlattığını, birçok eyalete örnek olan sistemi, Federal Polis Teşkilatı'nın da örnek alıp ülke çapında benzer eğitim programları başlatacağını duyurdu.

Kamu Sektöründe Mesleğe Hazırlık Programı, Berlin Eyaleti Uyum Senatörlüğü tarafından finanse ediliyor. Sertifika törenine Senatör Dilek Kolat da katıldı ve başarıyla devam eden programı desteklemeye devam edeceklerini müjdeleyerek gençleri zoru başardıkları için tebrik etti. Berlin Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Margarete Koppers törene katılan gençleri polis olmaları yönünde cesaretlendirdi. Meslekte başarılı olabilmek için mesleği sevmek gerektiğine işaret eden Koppers, teşkilata yapılan başvuruların yüzde 20'sinin göçmen gençlerin yaptığı başvurulardan oluştuğunu; ancak bu oranı yeterli bulmadığını, artması gerektiğini söyledi.

YAŞITLARINA SESLENDİ

Törende meslek eğitimine hazırlık programını tamamladıktan sonra polis okulu sınavlarını da başarıyla vererek mesleği öğrenmeye başlayan 18 yaşındaki Mehmet İlmen de yaşıtlarına "Azimle çalıştıktan sonra başarılamayacak hiçbir şey yok. Mesleğe hazırlık programı kendi geleceğimizi hazırlamamız için bize fırsat sunuyor. Bunu değerlendirmemiz lazım. Ben değerlendirdim ve şimdi güzel bir meslek öğreniyorum." diye seslendi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya, göçmen kökenli gençleri kamus sektörüne kazandırmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER