Almanya ve Avusturya mahkemelerinden flaş karar: Türkiye'ye iadelere izin vermedi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Eylül 19 2025
Paylaş
X Post
Almanya ve Avusturya’dan peş peşe gelen kararlar, AKP iktidarının Avrupa’daki muhaliflere yönelik baskı ve izleme faaliyetlerinin ciddiyetini ortaya koydu.
Almanya’da Köln İdare Mahkemesi, 12 Mayıs 2025’te Türkiye’den gelen iki sığınmacı lehine karar verdi.
İlk dosyada, HDP (DEM) için çalışmış ve askerlik hizmetini reddetmiş bir başvuru sahibi yer aldı.
İkinci davada ise, Hizmet Hareketi ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Türkiye’de yargılanmış, ancak beraat etmiş bir göçmen kadın ele alındı.
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) başvuruları reddetmişti. Ancak mahkeme, Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını ve muhaliflere yönelik sistematik baskının devam ettiğini belirterek her iki başvurucuya da mülteci statüsü tanınması gerektiğine hükmetti.
Avusturya: “Adil Yargılama Güvencesi Yok”
Avusturya’da bir mahkeme de 10 Haziran 2025’te önemli bir karar verdi. Kararda, Türkiye’de muhaliflere yönelik davalarda adil yargılama ilkelerinin ihlal edildiği ve yargının keyfi biçimde işlediği vurgulandı.
Mahkeme, muhaliflerin Türkiye’ye gönderilmeleri halinde polis baskısı, tutuklama ve keyfi yargılama riski taşıdığını belirtti. Bu nedenle Türkiye’ye iade kararlarının kabul edilemez olduğuna hükmetti.
Diyanet, TİKA, UID ve SETA Mercek Altında
Avusturya’daki karar, Türk hükümetinin Avrupa’daki bazı kurumları gizli istihbarat faaliyetleri için kullandığı iddialarına da dikkat çekti.
Diyanet: Muhalifleri tespit etmede rol oynadığı öne sürüldü.
TİKA: Diaspora içinde “örtülü faaliyetler” yürütmekle anıldı.
UID ve SETA: Muhalifler hakkında bilgi toplamakla suçlandı.
Mahkemeye göre, bu yapılar kültürel veya sivil toplum kuruluşları değil, Ankara’nı
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Başarılı olursan kahraman, ya başarısız olursan...2.Gül düşünelim gülistan olsun3.İmzaların ardından on binlerce kişi Türkiye uçuşunu apar topar iptal etti4.Gülistan Doku'nun arkadaşından 'sus payı' iddiası: 'Üstüne gitmeyin, aylık maddi yardım yapalım' dediler5.Zelenski: Kuzey Kore, Rusya'ya yaklaşık 50 bin asker gönderdi
6.İstanbul’da 3+1 daire fiyatına İspanya’da koca köyü satın aldılar7.Kanser hastası mahpusa beş aydır tedavi yok: 'Eşimi ölüme mi terk ediyorlar'8.Gol sevinci kabusa döndü: Tünele düştü, sakatlandı, golü iptal edildi!9.Ukrayna savaşı: Rusya’nın uzun vadeli hazırlıkları ve NATO ile çatışma riski10.Zelensky’in Belgrad ziyareti Kremlin'i kızdırdı: 'Rahatsız edici ve ikiyüzlü'

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER










