Almanya'da yeni hükümet ne zaman kurulacak?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Mart 13 2025
Paylaş
X Post
Almanya'da Hristiyan Birlik partileri ve SPD arasındaki koalisyon görüşmeleri resmen başlıyor. Ancak müstakbel ortakların önünde aşması gereken engeller var.
Almanya'da 23 Şubat'ta yapılan erken genel seçimlerin galibi Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) seçimlerin üçüncüsü Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile yaptığı ön görüşmeler tamamlandı ve koalisyon pazarlıkları resmen başlıyor.
Açılış toplantısına partilerin belirlediği çalışma grubu başkanları ve yönetim grupları katılıyor.
DW Türkçe'nin haberine göre çalışma gruplarının 24 Mart'a kadar raporlarını üst yönetime sunması bekleniyor. 10-11 Nisan tarihlerinde de Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Federal Meclis Komisyonu'nun koalisyon anlaşmasının taslağını onaylaması düşünülüyor.
CDU ve sadece Bavyera eyaletinde örgütlü kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), müstakbel ortakları SPD ile 14 Nisan haftası koalisyon anlaşmasına imza atmayı, 23 Nisan'da da CDU lideri Friedrich Merz'i Almanya'nın yeni şansölyesi (başbakan) olarak resmen seçmeyi hedefliyor.
Olumlu geçen "sondaj görüşmeleri"
Alman siyasi literatüründe "sondaj görüşmeleri" olarak nitelendirilen istikşafi görüşmelerde partilerin bir dizi temel konuda mutabakata vardıkları açıklandı.
Friedrich Merz, "Koalisyon müzakerelerinin temelini oluşturan ortak bir metnimiz var" diyerek göç, ekonomi, mali politikalar ve iş piyasası gibi kritik alanlarda anlaşmaya varıldığını belirtti.
Kurulacak yeni hükümetin göreve başlayacağı ilk günden itibaren sınır kontrollerinin ciddi şekilde artırılacağını vurgulayan Merz, sınırdan geri göndermelerin artık iltica başvuruları için de geçerli olacağını söyledi.
SPD, sığınmacıların sınırdan geri çevrilmesi konusunda daha çekinceli bir tavrı benimserken Merz, mültecilerin aile birleşimlerinde de kısıtlamaya gidileceğini kaydetti.
İstikşafi görüşmelerde e
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Brent Petrol savaş etkisiyle 90 dolara tırmanırken ABD’den Hürmüz hamlesi geldi2.Erdoğan’ı Kızdıran “Free İmamoğlu” Dövizi Yeniden Gündemde3.‘Diploma Davası’nda yeni karar4.İtalya’dan ABD’ye üs engeli: Meloni İran operasyonlarına kapıyı kapattı5.Bolu Belediyesi Başkanı Mehmet Tuna Özcan oldu
6.Mahkemeden Zehra Kınık’a kötü haber: Cezaevine girebilir7.Uyuşturucu soruşturmasında yeni gelişme: Bebek Otel’in sahibinin 6 şirketine kayyım8.Merz: İran savaşı uzamamalı, devlet yapısı çökmemeli9.ABD basınından çarpıcı iddia: İran’ın isabetli saldırılarının arkasında Rusya olabilir10.Mehmet Altan'tan CHP'ye:

ORHAN KESKİN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER











