Avrupa Birliği ve Avustralya serbest ticaret anlaşması imzaladı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mart 24 2026
Paylaş
X Post
Avrupa Birliği ve Avustralya, sekiz yıl süren müzakerelerin ardından kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. 7 milyar dolar değerindeki anlaşma, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından “her iki taraf için de kazan-kazan” olarak nitelendirildi.
Avrupa Birliği ve Avustralya serbest ticaret anlaşması imzaladı

Anlaşma, neredeyse tüm gümrük tarifelerini kaldırırken, savunma ve kritik mineraller alanında iş birliğini de artırıyor. Von der Leyen, anlaşmayı “derin değişim içindeki dünyada kolektif direnç” odaklı olarak tanımladı. Komisyon Başkanı, “Büyük güçlerin tarifeleri kaldıraç olarak kullandığı, tedarik zincirlerinin zayıf nokta olarak görüldüğü bir dünyada güven, işlemlerden daha önemlidir” dedi. Bu ifadeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarına ve Çin’in kritik mineraller piyasasındaki hakimiyetine açık bir gönderme olarak yorumlandı.

Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri tarım ürünleri. AB, Avustralya şarabı, meyve-sebze, zeytinyağı, deniz ürünleri, çoğu süt ürünü, buğday ve arpaya yönelik neredeyse tüm tarifeleri kaldırıyor. Avustralya şarap üreticileri yıllık yaklaşık 37 milyon Avustralya doları tasarruf sağlayacak. Avustralya tüketicileri ise Avrupa şarabı, alkollü içkiler, bisküvi, çikolata ve makarnayı daha ucuza alacak.

Von der Leyen, anlaşmanın “mükemmel bir denge” olduğunu belirterek Avustralya’nın AB’ye ihracatının kolaylaşacağını, Avustralya’da da daha fazla AB malının bulunacağını söyledi.

Anlaşma kapsamında savunma sanayi, terörle mücadele, uzay ve deniz güvenliği alanlarında daha yakın iş birliği öngörülüyor. Ayrıca Avustralya ve AB arasında lityum ve tungsten gibi kritik mineraller projelerinde ortaklık güçlendirilecek.

Öte yandan et ticaretine kotalar konulması karşılıklı tepkiler çekti. Avustralyalı üreticiler kota konulmasını kaçırılan bir fırsat olarak değerlendirirken, Avrupalı hayvan yetiştiricileri gelirlerinin azalacağından endişe ediyor.

Avrupa Birliği, son zamanlarda Endonezya ve Meksika ile de serbest ticaret anlaşması imzalamıştı. Bir diğer serbest ticaret anlaşması olan Mercosur da 1 Mayıs’ta geçici olarak yürürlüğe girecek. Anlaşmaya Avrupa içinden sert itirazlar gelmişti.