Bakan Tüfenkci: Rusya'dan ihracattan çok ithalat yapıyoruz


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile süren krize ilişkin "Rusya ile ihracatımız ithalatımızdan daha düşük. Bizim etkilendiğimiz kadar Rusya'nın da etkileneceğini göz önünde bulundurarak uzun sürmeyeceğini düşünüyorum." dedi.

AK Parti'den Malatya milletvekili olarak seçildikten sonra 64. hükümet kabinesinde Gümrük ve Ticaret Bakanı yer alan Bülent Tüfenkci, bakan olarak ilk kez memleketi Malatya'ya geldi. AK Parti İl Danışma Toplantısı için kenti ziyaret eden Tüfenkci, kent girişinde davul ve zurna eşliğinde karşılandı. Bakanı karşılayanlar arasında Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çok sayıda ilçe belediye başkanı da yer aldı.

Tüfenkci, karşılama töreninde yaptığı kısa konuşmada, bakanlığın 2002 yılından beri AK Parti'ye destek veren Malatyalılara verildiğini söyledi. "Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımıza ve tüm Malatyalılara teşekkür ediyorum." diyen Tüfenkci ardından Malatya Valiliği'ni ziyaret etti.

Bakan Tüfenkci, valilikte yaptığı konuşmada, Türkiye hava sınırını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarını değerlendirdi. Rusya'ya ihracat yapan firmalarının zararlarını tespit ederek ne tür destek verileceğine ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Tüfenkci, şöyle devam etti: "Gündemde Rusya krizi, Suriye ile yaşananlar var. Bizim bakanlığı da ilgilendiren kapılardaki gümrüklerin işleyişiyle ilgili birtakım sıkıntılar var. Bu konuda özellikle ihracatçılarımız mağdur olmadan veya mağduriyetlerini en aza indirecek şekilde tedbirler alıyoruz. Özellikle ihracatı kapıdan dönen malları, 'geri gelen mal statüsüne' sokarak, yaş sebzelerin bozulmamasını sağlamaya çalışıyoruz ve yeni pazarlar bulduklarında da gümrük noktasında her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ekonomi Bakanlığıyla yaptığımız çalışmalar var. Rusya'ya ihracat yapan firmaların zararını tespit etmeye, onunla ilgili ne gibi destekler verebiliriz bu yönde çalışmalar yapıyoruz."

Türkiye'nin Rusya'ya ihracatından çok ithalatı olduğunu ifade eden Tüfenkci, yaptırımlardan Rusya'nın daha fazla etkileneceğini, krizin uzun sürmeyeceğini tahmin ettiğini dile getirdi. Krizi geçici olarak nitelendiren Tüfenkci, şöyle konuştu: "Biz bütün iyi niyetimizle kapılarımızı açık tutuyoruz. Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz ancak egemenlik haklarımıza müdahale edenlere de müsamaha göstermiyoruz. Bunu dosta, düşmana da göstermiş olduk. Önümüzdeki günlerde bu krizin ekonomik anlamda biraz daha etkisinin azalacağını düşünüyorum. Rusya ile ihracatımız ithalatımızdan daha düşük. Daha çok Rusya'dan ithalat yapıyoruz, ihracatımız az. Bizim etkilendiğimiz kadar Rusya'nın da etkileneceğini göz önünde bulundurarak uzun sürmeyeceğini düşünüyorum."

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da Malatya'nın uzun yıllar hükümete bakan veremediğini belirterek, "Yeni hükümetle Malatya'dan değerli bir milletvekilimiz bakan oldu. Kentimizi ilk ziyareti. Kendilerine hoşgeldin diyorum. Memlekete, millete, kente hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Tüfenkci: Rusya'dan ihracattan çok ithalat yapıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER