BM korkunç rakamı açıkladı: Ülke içinde yerinden edilmiş 76 milyon kişi var
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cuma, Haziran 21 2024
Paylaş
X Post
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ülke içinde yerinden edilme sorununun çözümlerine ilişkin özel danışmanı Robert Piper, dünya genelinde ülke içinde yerinden edilen 76 milyon kişi olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Piper, Guterres'in Ülke İçinde Yerinden Edilmeye ilişkin Eylem Gündemi'ni başlatmasının üzerinden yaklaşık iki yıl geçtiğini hatırlattı.
"Dünya genelinde bugün, evlerini, geçim kaynaklarını ve bazen de resmi kimliklerini kaybetmiş, ülke içinde yerinden edilmiş 76 milyon kişi var." diyen Piper, doğal afetler sonucu yerlerinden olan kişilerin kısa sürede evlerine döndüğünü ancak Suriye ve Somali gibi ülkelerde yaşanan çatışmaların mağdurlarının uzun yıllardır evlerinden uzak kaldığını söyledi.
EN FAZLA YERİNDEN EDİLME SUDAN'DA
Piper, ülke içinde yerinden edilmelerle ilgili oranların son 10 yılda iki kat arttığına işaret ederek, en fazla yerinden edilmenin Sudan'da olduğunu hatırlattı.
BM'nin 2023'te ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 50 milyon kişiye yardım ettiğini anımsatan Piper, BM'nin ülke içinde yerinden edilmelere kalıcı çözümler bulmak için çalışmalar yürüttüğünün altını çizdi.
Piper, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) yerinden edilmelerle ilgili aktif çalışmalar yürüten BM kurumları olduğunu kaydederken, ülke içinde yerinden edilmelerle ilgili konunun uzun vadeli çözümünün çok daha geniş ve koordineli eylem gerektiğinin farkında olduklarını da vurguladı.
YÜZDE 90'I ÇATIŞMALAR NEDENİYLE...
Toplamda 116 ülkede yerinden edilmiş 76 milyon kişi yaşarken, bunların yüzde 90'ının çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı biliniyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ne söylediler? Strazburg'da beşincisi yapılan 'Adalet Yürüyüşü''ne Avrupalı Milletvekilleri ve STK'lardan güçlü destek2.NATO Gözaltıları: Gözaltındaki Tema gönüllülerine NATO değil, TKP/ML soruldu3.Yargıtay’dan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için kritik karar4.Cemil Tugay, Özgür Özel ve ekibiyle hareket edeceğini açıkladı5.Grossi’den İran’daki tesislere ilişkin kritik açıklama
6.Avrupalı parlamenterlerden Türk yetkililer için yaptırım çağrısı7.Strazburg’da beşincisi yapılan 'Adalet Yürüyüşü'ne uluslararası destek: Avrupalı vekiller ve STK’lar meydanda8.Sinan Ateş’in kişisel bilgilerinin temini davası 18 Kasım’a ertelendi9.CHP Malatya İl Binası’na ‘Hain Kemal’ pankartı asıldı10.CHP'nin katılmadığı toplantıda Metin Yener yeniden Sayıştay Başkanı seçildi

SAFVET SENİH

KEMAL GÜLEN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Ne söylediler? Strazburg'da beşincisi yapılan 'Ada...

NATO Gözaltıları: Gözaltındaki Tema gönüllülerine...

Yargıtay’dan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için k...

Cemil Tugay, Özgür Özel ve ekibiyle hareket edeceğ...

Grossi’den İran’daki tesislere ilişkin kritik açık...





