Eğitim yuvasına 'kamulaştırma' baskını

Melikşah Üniversitesi Kurucu Vakfı olan Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı bürosuna sabah saatlerinde polis baskın yaptı.

Eğitim yuvasına 'kamulaştırma' baskını

Kayseri’nin ilk vakıf üniversitesi olan Melikşah Üniversitesi'ne kamulaştırmada 'yağma ve gasp' yapıldığı iddiasıyla baskın yapıldı. Üniversitenin yanı başında bulunan ve baskına gerekçe olan arazilerle ilgili henüz kamulaştırma yapılmadığı ifade edilirken, başlatılan soruşturma ile ilgili olarak Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Memduh Boydak, davet üzerine emniyete ifade vermeye gitti.

Kayseri polisi, sabah saatlerinde eğitim hizmeti veren iki adrese baskın yaptı. Melikşah Üniversitesi yerleşkesindeki rektörlük binasına giden polisler burada inceleme başlattı. Üniversitesinin kurucu vakfı olan Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’nın Tacettinveli Mahallesi'ndeki bürosuna da 10 kişilik polis ekibi geldi. Burada avukatların gelmesiyle birlikte ekipler inceleme başlattı.

Üniversiteye ve vakfa yapılan baskının gerekçesiyle ilgili öne sürülen iddialar ise kamulaştırma. Melikşah Üniversitesi, Talas ilçesinde bulunan kampüs alanının hemen yanı başındaki şahıslara ait arazileri kurulduğu günden bu yana anlaşmalı olarak satın alıyor ve üniversite bünyesine katıyor. Bu bölgede henüz kamulaştırılmayan, üniversite arazisine dahil edilmeyen şahıslara ait arazilerle ilgili şikayette bulunulduğu iddia ediliyor. Arazi sahiplerinin, iddiaya göre arazilerinin gasp edildiği yönündeki şikayeti üzerine savcılık tarafından 'yağma ve gasp için örgüt oluşturma' suçundan üniversite yönetimi hakkında soruşturma açtığı da iddialar arasında. Ancak konu olan arazilerin henüz şahısların üzerinde olduğu ve herhangi bir alım işlemi yapılmadığı belirtildi.

YALAN HABER YAPILDI; HOLDİNGE BASKIN YOK

Sabah saatlerinde amaçları eğitim hizmeti vermek olan iki kurumu yönelik operasyonla ilgili havuz medyası yalan haber yaptı. Boydak Holding'e baskın yapıldığı yönünde haberler ön plana çıkartılırken, holding binasına herhangi bir baskın olmadığı açıklandı. Yapılan suçlama ile ilgili olarak da Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Memduh Boydak, emniyete gitti. Boydak'ın yapılan suçlamalarla ilgili ifade verdiği öğrenildi. CİHAN TÜSİAD'DAN İLK AÇIKLAMA
Kayseri'de yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Memduh Boydak ile ilgili TÜSİAD da yazılı bir açıklama yapıldı. TÜSİAD'dan yapılan açıklamada "Yönetim Kurulu üyemiz Sayın Memduh Boydak’ın bu sabah gözaltına alındığı haberi karşısında Yönetim Kurulumuz derin bir üzüntü ve kaygı duymaktadır. Memduh Boydak iş dünyasının itibarlı, saygın ve değerli bir mensubudur, Memduh Boydak’ı, hakkındaki soruşturmadan aklanarak, bir an önce aramızda görmeyi umut ediyoruz. Bu üzücü olay vesilesiyle, iş dünyasını ağır ithamlarla sürekli tedirgin eden kasvetli atmosfere dikkat çekmek ve bu gidişin son bulması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Hukuk devletinde iş dünyası dâhil hiçbir kurum ve kişi yasal her hangi denetim ve soruşturmadan muaf değildir ve hesap verebilir olmalıdır. Bununla birlikte, tüm vatandaşlarımız için her zaman dile getirdiğimiz gibi iş dünyası için de adil yargılanma hakkı, itibarın ve kişilik haklarının zedelenmemesi gereği ve ceza soruşturması süreçlerinin süratle sonlandırılması ihtiyacı esastır. Sorumlu bir iş dünyası temsil örgütü olarak yasal süreçlerin bu hassasiyetlere uygun olarak yürütülmesinin takipçisi olacağız. TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak Memduh Boydak’a, Boydak ailesine ve çalışma arkadaşlarına geçmiş olsun dileriz" denildi.
Melikşah Üniversitesi'nden açıklama

Kayseri'de kurulu Melikşah Vakıf Üniversitesi, polis tarafından bu sabah düzenlenen baskınla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Melikşah Üniversitesi adına yapılan yazılı açıklamada bunun bir algı operasyonu olduğu iddia belirtilerek şöyle denildi:

''16.09.2015 tarihinde sabah 07.00 saatlerinde Üniversitemize bir algı operasyonu yapılmıştır. Operasyon, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu'nun soruşturma yazısı ile Kayseri 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği kararına dayandırılmıştır. Karara dayanak olan iddia, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin üniversite arazisi olarak tahsis ettiği alanda, birkaç arsa sahibinin şikayetine dayanarak kamulaştırma yoluyla sözde nitelikli yağma suçunun işlendiğine yöneliktir. Hemen belirtilmelidir ki, Üniversitemiz bu alanda söze konu iddialar çerçevesinde hiçbir kamulaştırma yapmamıştır ve şikayete konu taşınmazların malikleri, halihazırda şikayetçi olduğu ileri sürülen kişilerdir. Üniversitemizin eğitim ve öğretim faaliyetleri ile ilgisi bulunmayan bu iddia nedeniyle üniversite alanında arama yapılması tamamen hukuka aykırıdır, tam anlamıyla bir algı operasyonu ve hukuk skandalıdır. Yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Yeterli ve gerekli araştırmalar yapılmadan, birkaç kişinin sözde şikayetine dayanılarak yapılan arama kararı, yukarıda da belirtildiği üzere gerçek dışı iddialara dayanmaktadır. Üniversitemizde yapılan aramada bahse konu şikayetlere yönelik hiçbir somut suç delili bulunmadığı, arama sonrası düzenlenen tutanakla tespit edilmiştir. Üniversitemiz Yüksek Öğretim Kurumu denetiminde olup, düzenli aralıklarla denetlenmektedir. Suç uydurma yoluyla yapıldığı açıkça belli olan bu hukuksuz operasyonlara karşı her türlü şikayet ve talep hakkı Üniversitemiz tarafından kullanılacaktır. Diğer taraftan basın organlarına, arama yapılmadan önce servis edilen, üniversite yöneticilerinin gözaltına alındığı haberi de gerçeği yansıtmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
<< Önceki Haber Eğitim yuvasına 'kamulaştırma' baskını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER