Brezilya milyonlarca 'enfekte' sivrisineği doğaya bırakacak
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Mart 16 2024
Paylaş
X Post
Brezilya, Dang humması salgınıyla mücadele için bakterilerle enfekte edilmiş milyonlarca sivrisineği doğaya salacak.
"Aedes aegypti" isimli sivrisineğinin bulaştırdığı viral bir hastalık olan dang humması ülkede can almaya devam ediyor.
Yıl başından bu yana kayıtlı 500'e yakın kişi yaşamını yitirirken Brezilya'nın bu hastalıkla mücadele stratejisi, ilk etapta altı şehirde uygulanmaya başlayacak.
Dang humması nedir?
Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı durumlarda ölüme neden olabiliyor.
Vakalar, genellikle "yağış dönemleri" olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralıkta artış gösteriyor.
Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor.
Hastalığa yol açan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle muhtemel üreme alanlarının sürekli ilaçlanması gerekiyor.
Brezilya'da ölümler artıyor
Güney Amerika ülkesi Brezilya'da iklim krizinin neden olduğu daha sıcak ve yağışlı hava ve daha önce var olmayan alt türlerin ortaya çıkması gibi etkenler nedeniyle ocak ayından bu yana 1,6 milyon vaka rapor edildi.
Dang humması nedeniyle ülkede 1 Ocak-14 Mart tarihleri arasında kayıtlı 491 ölüm gerçekleşti. Sağlık otoriteleri 889 ölüm vakasının da bu hastalık kaynaklı mı olup olmadığını araştırıyor.
Hükümetin aldığı tedbirlerden bir diğeri; sağlık yetkililerinin, şehirlerde dolaşarak özellikle sivrisineklerin üremesine olanak tanıyacak durgun su kaplarını ilaçlama ya da imha etmesi bulunuyor.
Vektör kontrolü nedir?
"Vektör kontrolü", hastalık taşıyan organizmaların popülasyonlarını azaltmayı veya kontrol altına almayı amaçlayan stratejileri ve te
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Strazburg’da beşincisi yapılan 'Adalet Yürüyüşü'ne uluslararası destek: Avrupalı vekiller ve STK’lar meydanda2.Ne söylediler? Strazburg'da beşincisi yapılan 'Adalet Yürüyüşü''ne Avrupalı Milletvekilleri ve STK'lardan güçlü destek3.Dünya medyası Strazburg'u konuşuyor: Binlerce kişi hak ihlallerine karşı sokakta4.Fotoğraflarla Adalet Yürüyüşü: Binlerce insan, Avrupa Konseyi’nin önünde ‘adalet’ için ses yükseltti5.NATO Gözaltıları: Gözaltındaki Tema gönüllülerine NATO değil, TKP/ML soruldu
6.Cemil Tugay, Özgür Özel ve ekibiyle hareket edeceğini açıkladı7.Grossi’den İran’daki tesislere ilişkin kritik açıklama8.Yargıtay’dan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için kritik karar9.Alman Dışişleri’nden vize açıklaması: Türkiye de sorumlu10.Avrupalı parlamenterlerden Türk yetkililer için yaptırım çağrısı

SAFVET SENİH

KEMAL GÜLEN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Strazburg’da beşincisi yapılan 'Adalet Yürüyüşü'ne...

Ne söylediler? Strazburg'da beşincisi yapılan 'Ada...

Dünya medyası Strazburg'u konuşuyor: Binlerce kişi...

Fotoğraflarla Adalet Yürüyüşü: Binlerce insan, Avr...

NATO Gözaltıları: Gözaltındaki Tema gönüllülerine...






