Cami duvarındaki skandal kaldırılıyor

Kocaeli, Gebze İlçesi'ndeki tarihi Çoban Mustafa Camii'nin tuvaletine yapılan pisuvarlar söküldü. Tarihi dokunun yeniden ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı.

Cami duvarındaki skandal kaldırılıyor

1510 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Gebze ilçe merkezinde bulunan Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi'nin erkek tuvaletinde yaptırılan pisuvarlar tepkiler üzerine söküldü.

Tarihi caminin duvarlarına monte edilen mermerlerin üzerine pisuvarlar monte edilirken, aralara ise mermer paravanlar konulmuştu. Pisuvarları çıkarılıp, duvara monte edilen mermerler ve lavabolar sökülürken, mermerlerin duvara monte edilmesi için kullanılan beton da kazınıyor.

Tuvaletin eski haline getirilmesi için Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayladığı proje uygulanıyor.

2011 ile 2014 yılları arasında külliye, cami, fil ahırları, hazirelerin onarımını ve çevre düzenlemesini yaptıran Vakıflar Genel Müdürlüğü, tuvaletler dahil diğer kalan bölümleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylanan projeler doğrultusunda restorasyonun yapılması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsisini yaptığını, projeye ve tarihi dokuya uygun olmayan pisuvarların söküldüğünü, eserin eski haline getirilmesi için çalışmalara başlandığını açıkladı.

CİHAN

<< Önceki Haber Cami duvarındaki skandal kaldırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER