Çanakkale'de dört günde 2 bin 883 kaçak göçmen yakalandı


Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde son dört günde 2 bin 883, son üç ayda ise 52 bin 848 kaçak göçmen yakalandı. Vali Hamza Erkal, operasyonları yapan özel birlikleri tebrik etti.

Ayvacık'tan Yunanistan'ın Midilli Adası'na kanunsuz yollarla geçmek isteyen kaçak göçmenlere yönelik operasyonlara hız verildi. Buradaki göç yolunu kapatmak için Çanakkale Valiliği tarafından hayata geçirilen eylem planı çerçevesinde, son dört gün içinde 2 bin 883 kaçak göçmen yakalandı. Özel birliklerin de katıldığı operasyonlarda, 35 göçmen kaçakçılığı zanlısı gözaltına alındı. Özel birliklerin takviyesiyle hem karadan hem de denize bölgede çalışmalar devam ediyor.

Vali Erkal, İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen törende, operasyonu yapan özel birlikleri ve jandarma ekiplerini tebrik etti. Erkal, "İlimizde yaşanan göç olayıyla ilgili olarak son bir yıldır büyük sıkıntılar yaşamaktaydık. Mevcut jandarma birlikleriyle onların hepsine ulaşmak, onları engellemek, gerekli tedbirleri almak, adli işlemleri uygulamak konusunda yetersiz kalıyorduk ancak bölge komutanlığından yaptığımız talep üzerine, sizin gibi profesyonel birlikler gelip bölgemizi bir hafta içerisinde bu göçmen felaketinden temizlemiş oldunuz. Hepinize teşekkür ederim." dedi.

'OPERASYONLARIN AB İLE YAPILAN ANLAŞMAYLA ALAKASI YOK'

Son operasyonların, Türkiye ile AB arasındaki bir anlaşmayla alakası olmadığını, sadece denk geldiğini söyleyen Vali Erkal, son dört gündeki operasyonların bilançosunu şöyle açıkladı: "Faaliyetimizle bu Özel Harekât timlerini, asayiş timlerini ilk defa bölgemizde kullanmış olduk. Hakikaten büyük çalışma yaptılar. Başarılı bir çalışma yaptılar ve bu çalışma sonucunda 2 bin 883 göçmen o bölgeden tahliye edildi, geri gönderme alanlarına getirildi. Bunları karşıya geçirmek isteyen, bununla uğraşan 35 organizatör yakalandı. Bunların üzerinde 1 tabanca, 17 araç, 8 bot, 9 bot motoru ve 1 tane de bir yabancı uyruklu cesedi bulundu. Bununla ilgili adli işlemler devam etmekte."

ÜÇ AYDA 52 BİN 848 KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI

Operasyonların kararlılıkla devam edeceğini belirten Erkal, şunları söyledi: "Biz son üç dört ay içinde, genel olarak Çanakkale kırsalında bin 38 göçmen kaçakçısı olayında, 48 bin 622 göçmenle ilgili işlem yapmışız. Bunların bir kısmı, geri gönderme merkezine götürülmüş. Suriyelilerle ilgili biliyorsunuz özel statü var. Bu statü gereği belgelendirip ülkenin iç kısmına gönderiyoruz. Yakalanan yabancılarından 28 bin 754'ü Suriyeli, 16 bin 500'ü Afganistanlı, bin 210 Myanmarlı, 821'i Iraklı, 568'i Pakistanlı, 191'i Eritreli, 211'i İranlı, 76'sı Filistinli, 41'i Somalili, 27'si Gürcistanlı, 25'i Lübnanlı, 20'si Kongolu, 16'sı Malili, 10'u Bangladeşli, diğerleri ise diğer ülkelerden ve uyruğu tespit edilmeyenler. Toplam 48 bin 622, sadece jandarma bölgesinden. Ayrıca emniyet bölgesinde de yaptığımız faaliyetler çerçevesinde 4 bin 226 kişiyle ilgili de işlem yapılmış. Toplam 52 bin 848 göçmene, son üç ay içerisinde deport işlemi veya geri gönderme işlemi uygulamışız. Ayrıca bu göçmen kaçakçılığıyla ilgili sürdürdüğümüz eylem planı içerisinde 521 organizatör yakalanmış. Bunlar jandarma bölgesinde, 238 kişi de emniyet bölgesinde olmak üzere 759 organizatörle ilgili yakalama işlemi yapılmış. Bunlardan 300 organizatör tutuklanmıştır. Bu faaliyetler çerçevesinde 21 tabanca, 127 adet tabanca fişeği, 8 av tüfeği, 92 av tüfeği fişeği, 131 bot, 137 tane bot motoru ve bin 92 tane can yeleği ele geçirildi."

Konuşmaların ardından Vali Erkal, ekipleri tebrik ederek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Çanakkale'de dört günde 2 bin 883 kaçak göçmen yakalandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER