Çekerim! Trump'tan İtalya ve İspanya'ya tehdit!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Mayıs 1 2026
Paylaş
X Post
ABD Başkanı Donald Trump, İtalya ve İspanya’dan Amerikan askerlerini çekebileceğini açıkladı. Trump, NATO ülkelerini “Hürmüz Boğazı operasyonlarında destek vermemekle” suçladı.
Çekerim! Trump'tan İtalya ve İspanya'ya tehdit!

Trump, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz’in “Amerika İran tarafından aşağılanıyor” açıklamasının ardından Almanya’daki Amerikan asker sayısını azaltmayı değerlendirdiğini söylemişti. ABD Başkanı şimdi İtalya ve İspanya’yı da hedef aldı.

Trump, gazetecilere “Neden çekmeyeyim ki? İtalya bize hiç yardım etmedi, İspanya ise kesinlikle berbat davrandı” dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, hükümetinin tutumunun net olduğunu belirterek “Müttefiklerle mutlak iş birliği yapıyoruz, ancak her zaman uluslararası hukuk çerçevesinde” yanıtını verdi. İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ise Trump’ın tehditlerini “anlamadığını” söyledi ve “İtalya, özellikle deniz güvenliği konusunda ABD’ye yardım teklifinde bulundu. Bu, Amerikan ordusu tarafından büyük takdir gördü” dedi.

İtalya’da yedi deniz üssünde yaklaşık 13 bin Amerikan askeri bulunuyor. İspanya’daki iki deniz üssünde ise yaklaşık 3 bin 800 Amerikan askeri görev yapıyor. Üsler İspanya egemenliğinde bulunsa da önemli ölçüde ABD finansmanı alıyor.

Trump’ın açıklamaları, NATO müttefiklerinin İran savaşına destek vermemesi nedeniyle artan gerilimin yeni bir yansıması oldu. Trump, daha önce de “NATO tek yönlü bir sokak” diyerek Avrupa’yı eleştirmişti.

Almanya’daki Amerikan asker sayısı yaklaşık 36 bin 400. Avrupa’daki toplam Amerikan askeri personeli ise 68 bin civarında. Uzmanlar, Almanya’daki üslerin ABD’nin küresel operasyonları için kritik lojistik merkezler olduğunu belirtiyor.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Don Bacon, “NATO müttefiklerine yönelik saldırılar Amerikalıları da yaralıyor. Almanya’daki iki büyük hava üssü üç kıtaya erişim sağlıyor. Kendi ayağımıza sıkıyoruz” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi, Trump’ın Avrupa’daki asker sayısını azaltmasını sınırlayan bir savunma tasarısını daha önce onaylamıştı. Tasarı, Avrupa’daki asker sayısının 45 günden fazla 76 binin altına düşmesini yasaklıyor.

Trump, 1 Nisan’da “NATO’dan çıkmayı kesinlikle düşünüyorum” demişti. Ancak Başkan Senato’nun üçte iki onayı veya Kongre kararı olmadan NATO’dan çıkamıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir