Cesede işkenceye suç duyurusu


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Şırnak'ta çıkan çatışmada öldürülen Hacı Lokman Birlik'in cesedini polis aracının arkasına bağlayarak metrelerce sürükleyenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Elçi, bunu yapanların 'Ölüye saygısızlık, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, kişinin hatırasına hakaret' suçlarından cezalandırılmasını istedi.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik'in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik, polisin hendekleri kapatma gerekçesiyle düzenlediği operasyonda çıkan çatışmada öldürüldü. Birlik'in cesedinin polis aracının arkasına bağlanarak sürüklendiğini gösteren fotoğraf, tepkiye yol açtı. Fotoğrafı Twitter adresinden paylaşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu fotoğrafa iyi bakın. Önceki gün Şırnak'ta çekildi. Kimse unutmasın, biz unutmayacağız çünkü." dedi. Fotoğrafla ilgili önce İçişleri Bakanı Selami Altınok açıklama yaparak, sorumlular hakkında soruşturma başlattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da gece yarısı resmi Facebook hesabı üzerinden olaya tepki gösterdi, olayın tasvip edilemeyeceğini belirtti.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Diyarbakır'da suç duyurusunda bulundu. Baro Başkanı Elçi, Hacı Lokman Birlik adlı kişinin cesedini boynundan iple bağlayarak zırhlı bir araçla yerde sürükleyen, cenazeye işkence ve saygısızlık yaparak bu durumu fotoğraf ve kamera kaydına alıp yayınlayan görevlilerin şüpheli olduğunu belirtti. Elçi, bu şüphelilerin 'Ölüye saygısızlık, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, kişinin hatırasına hakaret' suçlarını işlediğini belirtti. Elçi, suç duyusunda şu ifadelere yer verdi: "Görevliler tarafından bu gayri insani ve suç oluşturan muamele fotoğraf makinesi ve kamerayla kayıt altına alınmış, bu görüntüler yine bizzat görevliler tarafından sosyal medya üzerinden/elektronik ortam üzerinden kamuoyuna yayılması sağlanmıştır. Türk Ceza Kanunu 130/2 maddesi, bir ölünün ceset veya kemiklerine tahkir edici fiillerde bulunan kişinin cezalandırılacağı, yine Türk Ceza Kanununun 216 maddesi halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama fiilini hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür. Güvenlik görevlilerinin elektronik ortamda ulaşılabilen video ve fotoğraflar suç işleme saiki ile çekilmiş, ölüye hakaret ve ölen kişinin kimliği üzerinden toplumun bir kesimi olan Kürt vatandaşları tahrik ve aşağılamanın amaçlandığında kuşku bulunmamaktadır."

MÜCADELE HUKUKA UYGUN YAPILMALI

Suç ve şiddet eylemleriyle mücadelenin yasal hükümler çerçevesinde ve hukuka uygun yapılması gerektiğini ifade eden Elçi, "Şüphelilerin, ölen kişinin PKK/KCK veya bu örgüte bağlı YDG-H adlı yapının üyesi olabileceği, ölenin Şırnak'lı olduğu, yapılan gayri insani ve aşağılayıcı muamele ile Şırnak toplumuna ve Kürtlere bir mesaj verilerek toplumun aşağılanarak tahrik edilmeye çalışıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Şüpheliler hakkında derhal bir soruşturma başlatılarak veya başlatılan soruşturmanın hızla sürdürülerek sonuçlandırılması ve yasal hükümlerin etkili şekilde uygulanarak cezalandırılması gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

CESEDE İŞKENCENİN VİDEO KAYDI ORTAYA ÇIKTI

Bu arada ilk önce JİTEM adlı bir twitter hesabından paylaşılan fotoğrafın montaj olup olmadığı tartışılıyordu. Cesedin bağlandığı zırhlı aracın içinden çekildiği anlaşılan video kaydı Facebook'ta açılan Ey.Trk isimli bir grupta paylaşıldı. HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün de twitterden paylaştığı görüntülerde, zırhlı aracın içinde bulunan polislerin, sürüklediği cesede ağır küfürler ettiği görülüyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Cesede işkenceye suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER