Değirmenözü köylüleri, 'Köprüçayı'na HES yapılmasın' imza kampanyası başlattı

Değirmenözü köylüleri, 'Köprüçayı'na HES yapılmasın' imza kampanyası başlattı

Her yıl binlerce turistin doğa turlarına çıktığı Manavgat'ın Değirmenözü Mahallesi sakinleri 'Köprüçayı Nehri'ne HES yapılmasın' imza kampanyası başattı.

Köylüler tarafından toplanan imzaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehmet Mustafa Satılmış,
13. Bölge Devlet Su İşleri Müdürü Turgay Özgür, Antalya Valisi Muammer Türker ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e iletileceği belirtildi. Her yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin rafting yaptığı Köprüçay nehrinde HES katliamına 'hayır' diyen köylüler, HES'in yapılmasıyla birlikte bölgede rafting, kano su sporu yanı sıra Avrupalı doğa turizmi tutkunu turistlerin trakking (doğa yürüyüşü) ve Nordic Walking (İskandinav yürüyüşü) turlarının sona ereceğini belirtiyor.

Değirmenözülü ekoturizm uzmanı Mustafa Teke, eko ve doğa sporları turizmi tutkunu turistlerin dünyada Manavgat Değirmenözü'nü çok iyi bildiğini söyledi.

Bölgede her yıl 20 binin üzerinde eko ve doğa turizmi tutkunu turistin rafting ve kano dışında doğa ve İskandinav yürüyüşü turlarına çıktığını belirten Teke, "Köprüçayı nehrinde HES'e hayır diyoruz. Manavgat Değirmenözü köyü ve Köprülü Kanyon Milli Parkının can damarı olan Köprüçayı Nehri Hes Projesi ve İnşaatı sebebiyle katliama uğruyor. HES inşaatında çıkan hafriyat usulsüz olarak Köprüçayı nehir yatağına dökülüyor. Çıkarılan hafriyat toz olarak mermer ve yoğun kireçtaşı içeriyor. Kış ayında gelen sellerle verimli tarlalarımız bu hafriyatla kaplanacak ve neredeyse kullanılmaz hale gelecek. Nehir yatağının daraltılmasıyla sellerin etkisi daha da artacak ve Boğazkavak Mahallemiz ve mezarlıklarımız selin etkisi altında kalacak. Mermer tozu ve kimyasal atıkları nehre dökülüyor. Canlı yaşamını olumsuz olarak etkiliyor." diye konuştu.

Dinamit patlatmalarında köylülerin üstüne taş yağdığını ve can güvenliklerinin olmadığını ileri süren Mustafa Teke, HES Projesi'nin meskun mahal olan köy yerleşimi içinde devam ettiğini ifade etti.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kurumunun kuruluş amaçlarına ters olarak bölgede projeye izin verildiği ve denetim süreci işlemediğini iddia eden ekoturizm uzmanı Teke, "İmar planı ve mevcut ÇED raporunun dışında metrajlarda oynanarak bu Hes inşaatı devam ediyor. Köye ve köyümüze sahip çıkılması ve HES projesini durdurulması için bu imza kampanyasını başlattık. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Değirmenözü dünyanın sayılı doğa ve ekoturizm alanlarından biri. Her yıl binlerce Batı ve Kuzey Avrupalı turist doğa sporları, botanik ve eko turizmi kapsamında köyümüze geliyor. HES yapılırsa köyümüzdeki doğal güzellikler kaybolacaktır." ifadesinde bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Değirmenözü köylüleri, 'Köprüçayı'na HES yapılmasın'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER