CHP Milletvekili Altıok: Sur'da iyi olan hiçbir şey yok, bir yaşam yok


CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, altı kadın milletvekiliyle birlikte Diyarbakır'da inceleme yapan heyette yer aldı. Sur ilçesinde yaşadığı izlenimleri aktararak, "Sur'da iyi olan hiçbir şey yok, bir yaşam yok." dedi.

CHP, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar ve sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Sur'a, kadın milletvekillerinden oluşan bir heyet gönderdi. Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, İzmir Milletvekili Altıok ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ilçede bir gün boyunca muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, esnaflar ve diğer vatandaşlarla görüştü.

Zeynep Altıok, dönüşte izlenimlerini, "www.egedesonsoz.com" internet haber sitesine değerlendirdi. İlçenin hiçbir yerinde can güvenliği bulunmadığını söyleyerek, "İyi anlamda hiçbir şey olmuyor, kötü anlamda çok şey oluyor. Yaşam durmuş. Sokağa çıkma yasağı bulunan altı mahallenin çevresi de resmi olmasa da fiilen tüm yaptırımları yaşıyor. Hattâ buralarda durum, muhtarların ifadelerine göre daha sıkıntılı, çünkü hiç değilse diğer tarafta yaşananlar az çok biliniyor. Yasak olmadığı için her türlü sıkıntı bu mahallelere de taşınıyor. Sürekli isabet eden mermiler. Can güvenliği neredeyse hiç yok. Bu mahallelerde de halk, evine kurşun girerek uyanıyor." şeklinde konuştu.

Altıok, temasları sırasında kendileri için de can güvenliği bulunmadığını belirterek, Sur'a girmek istediklerini ancak sokulmadıklarını, silah sesleri duyduklarını anlattı: "Çok ağır bir gün geçirdik. El kol çaresizlikten değil, birileri tarafından bağlandı. Hala Sur'un etkisindeyiz. Bir yaşam düşünün ki elektrik yok, su yok, eğitim yok, çöpler toplanmıyor. Öğretmenlerin bölgeden çekilmesi korkunç bir karar ama çekilmese de eğitim için bir ortam yok. Okullar yakılmış yıkılmış halde. Orayı gördüğünüzde, birinci ağızdan dinlediğiniz hikayeler içinize işliyor. Bu duygunun batıya aktarılması lazım. Batı insanlarının bunu hissedebilmesi çok önemli. Topyekûn herkesi terörist ilan ederek yaşam hakkını yok etmeye kimin ne hakkı var?"

'HALK İKİ FARKLI DEĞERLENDİRME YAPIYOR'

Diyarbakır temasları sırasında görüştüğü vatandaşlardan edindiği izlenimleri de aktaran CHP Milletvekili Altıok, halkın iki noktada değerlendirme yaptığını ama ortaya çarpıcı bir "90'lar" vurgusu çıktığını söyledi: "Bölgeye gidebilseydik hendekleri de, bombalanan camiyi de görme şansımız olacaktı ama mümkün olmadı. İnsanları dinledik. İki boyut var. Bir kesim, 'Bunlar kazılırken neredeydiler?' diye isyan ediyor, bir kesim de, 'Hendek olmayan mahallelerde de yasak var, operasyon var' diye. Bölge halkı, 'Hendek dediğiniz alanların başında duranlar, 90'larda yok ettiğiniz insanların çocukları. O zamanki şiddet bunu yarattı. O zamanki şiddet bu sorunu çözemedi, çünkü çözüm kan dökmekte değil. Şimdi de çözemeyeceksiniz.' diyor." CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Altıok: Sur'da iyi olan hiçbir şey yok,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER