CHP'de sıcak gelişme: Olağanüstü kurultay için 12 Temmuz hazırlığı

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) mahkemenin mutlak butlan kararıyla görevden uzaklaştırılan genel başkan Özgür Özel'in çağrısıyla delegelerden olağanüstü kurultay için imza toplanmaya başlanmasından saatler sonra yeterli imza sayısına ulaşıldı.
Olağanüstü kurultay toplanabilmesi için delegelerin yarısından fazlasının imza vermesi gerekiyordu. ANKA haber ajansının edindiği bilgiye göre, Özel'in delegelere yaptığı çağrının ardından dün TSİ 16.00 itibarıyla bu sayıya ulaşıldı.
Gün sonunda ise olağanüstü kurultay için 700'ün üzerinde delegeden imza toplanmış oldu. Olağanüstü kurultay için imza toplama işlemi bugün de devam edecek.
CHP Tüzüğü'ne göre, olağanüstü kurultaya üç yolla gidilebiliyor: Genel Başkan'ın doğrudan çağrısı, Parti Meclisi'nin kararı veya kurultay delegelerinin imzalarıyla yapılan başvuru.
Olağanüstü kurultay için 12 Temmuz çağrısı
DW Türkçe'de yer alan habere göre CHP milletvekillerinden 111 isim ise partinin içinden geçtiği hukuki süreç sonrası ortak bir açıklama yayımlayarak olağanüstü kurultayın 12 Temmuz 2026 Pazar günü toplanması için çağrıda bulundu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 28. Dönem seçilmiş milletvekilleri olarak; Partimizin, Anayasa'ya ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olan mahkeme kararlarıyla şekillendirilmesini asla kabul etmiyoruz. Partimizin yönüne, rotasına, kaderine ve yönetimine karar verecek olan yegane güç, üyelerimizin arasından seçimlerle süzülerek gelen delegelerimizdir. Yaşanan krizin, ülkemize ve partimize daha fazla zarar vermemesi adına, olağanüstü kurultayımızın en kısa sürede toplanması gerekmektedir. Partimiz bugün aynı zamanda, 25 Temmuz 2026 tarihine kadar bir kurultay yapmaması halinde seçimlere girememe riskiyle de karşı karşıyadır. Bu kapsamda, Cumhuriyet Halk Partisi'nin iradesinin yeniden ve tartışmasız biçimde tecelli etmesi amacıyla Olağanüstü Kurultay'ın 12 Temmuz 2026 Pazar günü toplanması çağrısında bulunuyoruz. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emaneti olan Cumhuriyet'e, demokrasiye ve partimize sonuna kadar sahip çıkacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."
Başsavcılık delegelerin banka hesap hareketlerini inceleyecek
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nda delegelerin oy kullanma iradesini etkilemeye yönelik müdahalede bulunulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturma ise sürüyor.
ANKA'nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu kurultayda oy kullanan delegeler ile birinci derece yakınlarının MASAK raporları, banka hesap hareketleri ve SGK kayıtlarını istedi.
Soruşturma kapsamında Başsavcılık, kurultayda oy kullanan tüm delegeler ve birinci derece yakınlarına ilişkin kayıtların incelenmesi için ilgili kurumlara yazı gönderdi.
Mutlak butlan süreci
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 36'ncı Hukuk Dairesi, 21 Mayıs'ta verdiği kararla CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38'inci Olağan Kurultayı'nı mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) nedeniyle malul olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Bu tarihten sonra CHP bünyesinde gerçekleştirilen tüm olağan ve olağanüstü kurultaylar ile alınan kararların da hükümsüz kaldığını belirten Daire, Özgür Özel ile parti yönetiminin tedbiren görevden uzaklaştırılmasına, Kemal Kılıçdaroğlu ile yönetiminin görevi devralmasına hükmetmişti.
Özgür Özel, 38'inci Olağan Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği genel başkanlık yarışını kazanarak CHP'nin yeni lideri seçilmişti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN













