Çin'de yolsuzluk depremi


Çin'de yolsuzlukla mücadelede üst düzey yetkililer hakkında inceleme başlatıldı.

Son olarak Şanghay Belediye Başkan Yardımcısı ve Şanghay Serbest Ticaret Bölgesi Direktörlüğü olan Ai Baojun ile Çin Komünist Partisi (ÇKP-CPC) Pekin Başkan Yardımcısı Lü Xiwen hakında ciddi disiplin ihlali nedeniyle soruşturma başlatıldı. ÇKP Şanghay Başkanı Han Zheng, söz konusu soruşturmayı "üzücü" olarak yorumladı ve partinin tüm kadrolarına ve liderlerine bunu bir uyarı olarak algılamaları çağrısı yaptı.

Yolsuzluğa bulaşan yetkililerle ilgili olarak disiplin suçlarını araştırmayı ÇKP Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu yapıyor. Komisyon ayrıca, bakanlık seviyesindeki Çin Yönetişim Bilimler Akademisi'nin (CAG) eski Başkan Yardımcısı He Jiacheng'ın da aralarında rüşvet ve resmi soruşturmayı engelleme suçlarından ÇKP'den ihraç edildiğini bildirdi. Komisyonun 2012'den bu yana ülkedeki 75 milyon ÇKP üyesini araştırdığı da kaydedildi.

Çin'de yolsuzlukları araştıran bağımsız bir kurum bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping göreve geldiğinde, ülkede ayyuka çıkan yolsuzlukların Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ve ülkenin geleceğini tehlikeye atacak boyuta ulaştığını söylemiş ve bu konunun üzerine kararlılıkla gidileceği mesajı vermişti. Son iki yılda bakan yardımcısı ya da daha üst seviyede en az 60'ın üzerinde kişi, yolsuzluk nedeniyle soruşturmaya tabi tutulmuştu.

Çin'de "disiplin ihlalleri" genelde yolsuzluğa bulaşmış yetkililer için kullanılıyor.depremi-1933698.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Çin'de yolsuzluk depremi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER