İşsizlik dip, lüks harcama tavan yaptı

Kamu kurumlarının kiraladığı lüks plazalar ve sahipleriyle ilgili skandal iddialar gündemi işgal etti.

İşsizlik dip, lüks harcama tavan yaptı

10 kamu kurumu, kiraladığı lüks rezidanslarda hizmet veriyor. İki yıl taşınmadığı halde 8,5 milyon lira kira ödeyen bakanlık bile var. Hazine’nin son model binalara ödediği aylık kira bedeli 4 milyon liraya yaklaştı. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim’e göre, yandaş işadamlarına kiralama garantili plazalar yaptırılıyor.

Başkent’teki kamu kurumları, son yıllarda lüks rezidanslarda hizmet vermeye başladı. Albayraklar, Limak gibi hükümete yakın şirketlere ait plazalar için devlet dudak uçuklatan kiralar ödüyor. Çukurambar, Söğütözü, Eskişehir Yolu, Konya Yolu gibi bölgelerde yoğunlaşan binalarda 10 kurumun ödediği aylık kira 3 milyon 909 bin lirayı geçiyor. Bu bedel, 4 bin 120 asgari ücretli işçinin aylık maaşına denk. Lüks rezidans kiralamalarında skandal örnekler de var. Sağlık Bakanlığı’nın 2012’de 10 yıllığına kiraladığı Yaşamkent’teki plaza, iki yıl boş bekledi. Buna rağmen bakanlık, 8 milyon 496 bin lira kira ödedi. Uzmanlar, sadece son 5-6 yılda kira olarak Hazine’den ayrılan paralarla plazalardan daha iyisinin inşa edilebileceğini ifade ediyor. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, durumu şöyle değerlendiriyor: “Bir senaryoya göre imar değişiklikleri yapılıyor. Muhtemelen hükümete yakın yatırımcıya ‘inşaatı sen yap, ben kiralayacağım’ deniyor.”

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM YOK LÜKS HARCAMAYA DEVAM

Türkiye, işsizlik ve pahalılık gibi kanayan yaralarına çare bulamazken, devletin üst düzey kurumlarında lüks harcamalar dikkat çekiyor. Başkent’te özellikle son yıllarda birçok kamu kurumu lüks kiralık binalara taşındı. Kurumların bu lüks mekânlara ne kadar ödediği merak konusuydu. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde kamu kurumlarına, ödedikleri kira bedellerini sordu. Bazı kurumlar ‘Bunu sormaya yetkiniz yok’ diyerek bilgi vermekten kaçınsa da pek çoğu ödedikleri miktarları bildirdi. Kurumların gönderdiği cevaplara göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Söğütözü’ndeki lüks binaya aylık 765 bin lira kiranın yanı sıra 150 bin lira stopaj ödüyor. Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı, Eskişehir Yolu’ndaki binaya stopaj hariç aylık 500 bin lira kira veriyor. Orman Genel Müdürlüğü, Çukurambar’daki plazaya 311 bin 823 lira, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı stopaj hariç 293 bin lira, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Eskişehir Yolu’ndaki binasına 353 bin 301 lira kira ödemesi yapıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Konya yolu üzerindeki lüks plazaya 230 bin lira, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü 250 bin lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Söğütözü Hizmet Binası için de 226 bin 500 lira kira ödemesi yapıyor. Şehir Plancıları, kendilerine cevap vermekten kaçınan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Balgat Çiğdem Mahallesi’nde bulunan Personel Daire Başkanlığı binası için ne kadar ödediğini ise bölgenin rayiç bedeli üzerinden hesapladı. Buna göre, bakanlık söz konusu binaya yaklaşık 230 bin lira kira ödüyor.

KULLANILMAYAN BİNAYA 8,5 MİLYON LİRA


Sağlık Bakanlığı, Ankara Yaşam-kent’te bulunan lüks rezidansı, 2012’de Yenimahalle Devlet Hastanesi için aylığı 354 bin liraya kiraladı. 10 yıllık sözleşme yapıldı ancak binanın hastane şartlarına elverişli olmaması sebebiyle kira sözleşmesi iki yılın ardından feshedildi. Bakanlık kullanmadığı bina için iki yılda toplam 8 milyon 496 bin lira para ödemek zorunda kaldı. AKP’li bir milletvekiline ait olduğu iddia edilen plaza, 19 katlı, A ve B olmak üzere iki bloktan oluşuyor. Eskişehir yolunda bulunan lüks binada 182 daire mevcut. Kira sözleşmesinin feshedilmesi karşılığında ne kadar tazminat ödendiği ise bilinmiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ait bazı genel müdürlükler de kiracı durumunda. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, yapımı TOKİ tarafından gerçekleştirilen yeni binası teslim edilinceye kadar kiralık binada faaliyet gösteriyor. Kiracısı olduğu lüks rezidansa ödediği miktarı bildirmeyen Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün kirası da yine bölgenin rayiç bedeli üzerinden hesaplandı. Buna göre kurum, bina sahibine aylık 600 bin lira kira ödüyor. Aynı bakanlığın diğer kuruluşu olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da faaliyetlerini kiralık bir binada sürdürüyor. Bu kurumun ödediği kira miktarı ise öğrenilemedi.

‘KİRALAMA YÖNTEMİYLE BAZILARI ZENGİN EDİLİYOR’

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, bazı kurumların bilgi vermek istemediğini, ‘ticari sır’ kavramını kullandıklarını belirtti.Kiralama’ yönteminin bazı kişileri haksız şekilde zengin yaptığını kaydeden Sevim, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki kamu kurumlarının kiralama yöntemi halkı yoksullaşmasına, bazı kesimlerin ise haksız ve kirli şekilde zenginleşmesine olanak sağlıyor. İktidar ile sermayedarlar arasında gizli bir anlaşma var sanki. Bir senaryoya göre imar değişiklikleri yapılıyor. Muhtemelen yatırıcıya ‘inşaatı yap, müşteri bulamazsan ben kiralayacağım’ denilerek bu işlere giriliyor.

ALBAYRAKLARA 1 MİLYON TL KİRA

Bir nevi önceden kiralama garantisi veriliyor. Öyle ki bazı plaza sahipleri binanın dış işlerini yaparken iç dekorasyonunu yapmıyor. Gelecek kamu kurumu kendine göre içini yapsın diye!” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 1 milyon liraya yakın kira ödediği binanın Albayraklar Grubu’na ait olduğu öğrenilirken, Orman Genel Müdürlüğü binasının ise Limak İnşaat’a ait olduğu öğrenildi. Halihazırda Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi’nin de Çukurambar bölgesinde, iç inşaatı yapılmamış bir binaya taşınacağı da iddia ediliyor. Emre Sevim, kamu kurumlarının kiracı olduğu lüks bina ve rezidansların daha çok yandaş işadamlarına ait olduğunu belirtiyor. Sevim, “Bildiğimiz örnekler de var ama bu binaların daha çok yandaş isimlere verildiğini tahmin etmek zor değil.” ifadesini kullandı.

ZAMAN
<< Önceki Haber İşsizlik dip, lüks harcama tavan yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER