Dilovası'nda yeşil katliamına yargı 'dur' dedi


Adı, sanayi kaynaklı kirlilik ve kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklarla gündeme gelen Dilovası'nda, çevre kirliliği ürkütücü boyutlara ulaştı. İlçe halkının nefes aldığı tek yeşil alan olan Adatepe'deki ağaçları 'tapulu arazimiz' diyerek kesen firmanın bölgeye kimyasal tank depoları koyması tepkilere sebep oluyordu. Konu yaklaşık 6 yıl önce mahkemeye taşındı. Kocaeli 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Adatepe bölgesine kimyasal depolama tankları yapmak isteyen şirketler, yargı süreci sonuçlanana ve kesin karar çıkana kadar bölgede çalışma yapamayacak.

Kovaeli Dilovası'ndan karayolu ile geçerken yoğun sanayi tesislerinin arasında tek yeşil alan olarak göze çarpan, mesire yeri olarak da kullanılan Adatepe'nin çevresi tamamen kimyasal tank depolarıyla çevrildi. Araziyi 49 yıllığına kiraladığını açıklayan bir firma, kimyasal madde depolama tankı koymak için bölgedeki ağaçları kesmeye başladı. Bunun üzerine, Kocaeli'nin sanayi ve konut alanlarının iç içe girdiği Dilovası ilçesinde, Adatepe mesire alanıyla ilgili yeşil kavgası yaşandı. Geçmişte, 'ağaç katliamı' ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirten yöre sakinleri, 1948'de yayımlanan Resmî Gazete'de burasının '4 Numaralı Devlet Ormanı' olarak ilan edildiğinin görüldüğünü, Anayasa'nın 169'uncu maddesine göre devletin ormanları kiraya veremeyeceğine dikkat çekiyordu. Yeşil alanın kimyasal depo yapılmak istenmesine karşın sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya gelerek, zaman zaman eylem yapıyordu. İlçe halkı, bölgede nöbet tutuyordu.

SEVİNDİRİCİ HABER GELDİ

Dilovası Adatepe Milli Parkı'ndaki orman ve tarih katliamına yargı seyirci kalmadı. Dilovası Yeşil Alanı Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci'nin başvurusu üzerine Kocaeli 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Adatepe bölgesine kimyasal depolama tankları yapmak isteyen şirketler, yargı süreci sonuçlanana ve kesin karar çıkana kadar bölgede çalışma yapamayacak.

Dernek başkanı Ahmet Cebeci'nin 2009 yılında, çalışmanın yürütmesinin durdurulması, iptali ve ormanın eski haline getirilmesi talebiyle açtığı dava o dönemden bu yana sürüyordu. Davada Cebeci'nin geçtiğimiz hafta yaptığı yürütmenin durdurulmasıyla ilgili ek talep, mahkeme tarafından dikkate alınarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararın geçtiğimiz 9 Ekim Cuma günü verildiği öğrenildi.

Çalışmalara karşı, bölgede nöbet tutan Yeşil Alanları Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini. bunun da sevindirici olduğunu söyledi. Cebeci, buranın ilçenin nefes alacağı tek yer olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Şu an elimize evrak geçmedi. İdare mahkemesiyle şifai görüşmemiz sonucu kararı öğrendik. Postaya verilmiş. Pazartesi elimizde olur. Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Detaylarını net olarak bilmiyoruz. Ama pazartesi net olarak öğreneceğiz. Karşı çıkma nedenimiz; burası devletin malı. Bazı işgüzarlar ikili anlaşmalarla, gerek de manevi dayanışmaya dayanarak bu şekilde devletin malını Anayasa'ya aykırı şekilde birine peşkeş çekiyorlar. Sonra tapuya maruz bırakıyorlar. Bizim amacımız yeşil alanları korumak. Mücadelemiz Dilovası'nın tek yeşil alanı. Buraya kimyasal depolama tesisleri kurulmak isteniyor. İnsan sağlığı açısından çok büyük sıkıntı, risk. Kanserden ölenlerin sayısı belli değil. Bunun en büyük dayanağı çevre ve insan sağlığı. Eğer bu yeşil alanda ortadan kaldırılırsa ilçede insanların nefes alacağı bir ortam kalmayacak." CİHAN
<< Önceki Haber Dilovası'nda yeşil katliamına yargı 'dur' dedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER