Dünya ekonomisinin yeni korkusu: Hürmüz Boğazı kapatılırsa neler olur?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 22 2025
Paylaş
X Post
ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırının ardından, Tahran’dan gelen ilk tepkiler arasında en dikkat çekeni Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidi oldu. Peki, bu ne anlama geliyor? İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa neler olur?
Hürmüz Boğazı, dünya enerji ticaretinin ana arterlerinden biri olarak kabul ediliyor. İran ile Umman arasında yer alan ve Basra Körfezi’ni Umman Denizi’ne bağlayan boğaz, dünya petrolünün yaklaşık yüzde 20’sine ev sahipliği yapan bir geçiş noktası.
ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) verilerine göre 2023 yılı itibarıyla günde ortalama 20,5 milyon varil ham petrol bu koridordan taşınıyor. Bu miktar, deniz yoluyla taşınan küresel petrolün yaklaşık üçte birine karşılık geliyor.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre yalnızca petrol değil, Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerinden çıkan sıvılaştırılmış doğalgazın büyük bölümü de bu dar geçitten geçiyor. Bu nedenle Hürmüz’ün kapanması durumunda küresel enerji arzı bir anda daralabilir ve petrol fiyatlarında keskin artışlar yaşanabilir.
Uzmanlara göre bu durum, 2011’de İran’ın benzer bir tehdidinin ardından Brent petrolün 125 doları aştığı senaryonun çok daha ötesine geçebilir.
ENERJİ KRİZİ
Sadece enerji değil, küresel ticaret zincirleri de boğazın kapanmasından doğrudan etkilenir. Özellikle Asya ülkeleri; Japonya, Güney Kore, Hindistan gibi enerjiye büyük ölçüde bağımlı ekonomiler krizin ilk halkasında yer alır. Avrupa pazarı ise artan LNG fiyatları ve alternatif arz kaynaklarının sınırlılığı nedeniyle kısa sürede enerji krizine sürüklenebilir.
Askerî açıdan değerlendirildiğinde, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması yalnızca ekonomik değil, jeopolitik bir kırılma anlamına gelir. ABD’nin Katar, Bahreyn, Kuveyt ve BAE’de bulunan üsleri, İran’ın kısa menzilli füze menzilinde bulunuyor. CNN’e konuşan analistler, İran’ın binlerce balistik füzesiyle bu üsleri hedef alabileceğini ve bölgede doğrudan ABD-İran çatışmasının kaçınılmaz hâle gelebileceğini belirtiyor.
DOMİNO ETKİ
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İşte o liste! Trump: 'Xi ile fantastik ticari anlaşmalar yaptık'2.Yeni vergi mi gelecek? Mehmet Şimşek vatandaşı yolunacak kaz gibi mi görüyor?3.Gürsel Tekin’in kayyımlığı sürecek! İşte sebebi4.Ekonomik durum göstergesi: Vatandaş sıfır eşyayı unuttu ikinci eli almakta bile zorlanıyor5.İran duyurdu: Savaşa dahil olmayan ülkelerin gemileri Hürmüz’den geçebilir
6.Özkan Yalım ifadesi kriz çıkardı: Gamze Pamuk savcıyı HSK’ya şikâyet etti7.TÜİK'ten gelen telefonu yüzüne kapatınca 19 bin lira ceza yedi8.Özel: 'Erken seçime gidelim! Kaybedersem bir dakika durmam, hodri meydan!”9.Kadir İnanır yoğun bakıma kaldırıldı10.Netanyahu: “Gazze Şeridi’nin yüzde 60’ı kontrolümüz altında”

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

İşte o liste! Trump: 'Xi ile fantastik ticari anla...

Yeni vergi mi gelecek? Mehmet Şimşek vatandaşı yol...

Gürsel Tekin’in kayyımlığı sürecek! İşte sebebi

Ekonomik durum göstergesi: Vatandaş sıfır eşyayı u...

İran duyurdu: Savaşa dahil olmayan ülkelerin gemil...





