782 kişilik kontenjana 19 bin baş vuru

Afgan-Türk okullarında okumak isteyen 19 bin öğrenci birbirleriyle kıyasıya yarıştı.

782 kişilik kontenjana 19 bin baş vuru

Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan-Türk okullarında okumak isteyen 19 bin öğrenci birbirleriyle kıyasıya yarıştı. Ülkedeki 6 vilayette yapılan sınavlarda öğrencilerin yanı sıra veliler de sınav merkezleri dışında öğrencilerin heyecanına ortak oldular. Sınavlara giren öğrenci sayısı bu yıl ikiye katlanırken Türk kolejlerinde okumaya hak kazanacak öğrenci sayısı ise 782 olarak açıklandı.

Afganistan'da 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren ve başarıdan başarıya koşan Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE), güvenilir ve kaliteli eğitimi dolayısıyla rağbet görüyor. Afgan-Türk okullarına yoğun ilgi gösteren Afgan veliler, her yıl çocuklarını bu okullara vermek için yarışıyor. Okullarda eğitim hakkı kazanabilmek için ise binlerce öğrenci giriş imtihanlarında ter döküyor.

TÜRK OKULUNU ÇOK SEVİYORUM; ÜLKEDEKİ EN BAŞARILI OKULLAR...

Afganistan'da bu yıl 6 vilayette düzenlenen okullara giriş sınavına 19 bin öğrenci katıldı. Okul yetkilileri, alınacak öğrenci kontenjanının 782 kişi olduğunu açıkladı. Türk okullarına girmek için yarışan Şahram isimli öğrenci, “Ailem beni Türk okulunda okumam için teşvik etti. Kendim de Türk okulunu çok seviyorum. Çünkü eğitim kalitesi çok yüksek. Sınava iyi hazırlandım. İnşallah başarılı olacağım.” diyerek duygularını aktardı.

İmtihan sonrası mutluluğu yüzüne yansıyan öğrencilerden Mansur ise, “80 sorunun hemen hemen hepsini yaptım. Çok mutluyum, aylardır sınav hazırlığı yapıyordum. Allah’ın izniyle kazanacağım.” dedi.

Sınav sonuna kadar dualarla çocuğunu sınav merkezi dışında bekleyen Abdul Rauf isimli Afgan veli, duygularını şöyle dile getirdi: “Bugün çocuğumu Türk okulu sınavına getirdim. Ülkedeki en başarılı okul, Türk okulu. Dolayısıyla çocuğumun eğitimine burada devam etmesini istiyorum. Eğer sınavda başarılı olursa oğluma özel bir hediye alacağım.

ERDOĞAN: TALEBİN KATLANARAK ARTMASI BİZİ SEVİNDİRİYOR

ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan ise okullara olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekti: “Veliler ve öğrenciler çok heyecanlıydılar. Geçtiğimiz yıla göre okullarımızın imtihanlarına giren öğrenci sayısı ikiye katlandı. Siz de şahit oldunuz dışarıdaki izdiham ve kalabalığa. 19 bin öğrenci okullarımızın imtihanlarına girdi. Nasip olursa bu yıl biz Afganistan genelinde 782 öğrenciyi okullarımıza kabul edeceğiz. Her geçen gün bu talebin katlanarak artması bizi sevindiriyor. Sevindirdiği kadar da inşallah işlerimizi daha ciddi yapmamıza vesile oluyor.”

Afgan-Türk okulları, Afganistan genelinde 6 farklı şehirde başta anaokulu, ilköğretim, lise, imam hatip lisesi, üniversite hazırlık kursları ve Anadolu Dil-Kültür Merkezleri olmak üzere toplam 23 kurumla faaliyet gösteriyor. Bu müesseselerde eğitim gören öğrenci sayısı ise 7 bini buluyor. Afganistan’daki Türk okullarında, 56'sı bayan olmak üzere 198 Türk öğretmen ve 350 Afgan öğretmen eğitim veriyor.

CİHAN
<< Önceki Haber 782 kişilik kontenjana 19 bin baş vuru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER