ABD'deki polis uygulamasına hakim darbesi

Hakim, New York polisinin ‘durdurup arama’ uygulamasını insan haklarına aykırı buldu.

ABD'deki polis uygulamasına hakim darbesi

ABD’de uzun süredir New York şehrinde tartışma konusu olan ‘durdurup arama’ (stop-and-frisk) uygulamasını hakim insan haklarına aykırı buldu. 

New York Polis Teşkilatı’nın (NYPD) uzun süredir tepki çeken ‘durdurup-arama’ uygulamasına hakim, binlerce insanın haklarını ihlali sebebiyle anayasaya uygunluğunun denetlenmesini istedi. 

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in şehrindeki suç oranının son yılların en düşük seviyede olmasının başlıca sebeplerinden birisi olarak gösterdiği ‘durdurup-arama’ uygulaması insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyordu. 

Federal yargıç Shira Scheindlin, NYPD’nin uygulaması için aldığı karar başta Belediye Başkanı Bloomberg olmak üzere NYPD Müdürü Raymond Kelly’in izlemiş olduğu güvenlik politikasına darbe olarak yorumladı. 

NYPD’nin kendilerini sadece farklı ‘ırktan’ (Latin Amerikalı) olmaları gerekçesi ile durdurmasını mahkemeye taşıyan dört kişinin itirazı üzerine hakim Scheindlin’in böyle bir karara gittiği belirtildi. Karara gerekçede geçtiğimiz son 10 yıl içinde NYPD’nin 5 milyon insanı durdurup aradığı ve bunların çoğunlukla da Latin Amerika olduğuna işaret edildi. Hakimin, 10 hafta süren ve yapılan inceleme ile alınan ifadeler sonunda böyle bir karar aldığı da belirtildi. 

Belediye Başkanı Bloomberg’in göreve gelmesinden sonra yüzde 600 oranında artan durdurup arama uygulamasına 2011 yılında 684 bin 330 kişi maruz kaldı. Durdurup arananların yüzde 92’sinin erkek ve yüzde 87’sinin ise Latin Amerika kökenli olduğu resmi kayıtlarda yer aldı. 

New York polisinin durdurup arama uygulaması gibi tepki çeken bir başka icraatı da Müslümanları gözetleme, izleme programı. New York ve çevre eyaletlerde yaşayan Müslümanları takip eden NYPD, yalnızca insanların peşine ajan takmakla kalmadığı, New York’ta yaşayan Müslümanların ikamet ettiği evlerin dahi haritasını çıkardığı basında yer aldı. NYPD’nin Müslümanları gözetleme ve izleme programı da geçtiğimiz aylarda mahkemeye taşınmıştı.

CİHAN
<< Önceki Haber ABD'deki polis uygulamasına hakim darbesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER