Almanya, Türkiye'ye istihbarat teçhizatı satışını askıya aldı

Türkiye’nin Almanya’dan sipariş verdiği istihbarat amaçlı teçhizat ve yazılımın teslimi, Türk demokrasisindeki gerilemeye takıldı. Zaman’a konuşan kaynaklar, normal şartlarda 6 ile 8 hafta arasında sonuçlanması gereken satış işlemini Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in bizzat engellediğini aktardı.

Almanya, Türkiye'ye istihbarat teçhizatı satışını askıya aldı

Almanya’nın, demokrasisinde yaşanan gerileme ve AKP hükümetinin muhalifleri fişlemesi tehlikesi nedeniyle Türkiye’ye istihbarat teknolojisi satışını askıya aldığı öğrenildi.

Resmî kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne istihbarî teknik takip faaliyetlerinde kullanılmak üzere teçhizat ve yazılım almak için Almanya’ya başvurdu. Normal şartlarda 6 ile 8 hafta arasında sonuçlanması gereken satış işlemi, başvurunun üzerinden 6 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen gerçekleşmedi. İddiaya göre, Türkiye’nin ısrarlarına rağmen müspet cevap verilmeyen siparişin sevkiyatını, yurtdışına askerî ve istihbarî teknoloji satışına onay veren Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel bizzat engelledi. Gabriel, demokratik olmayan ülkelere karşı veto hakkını kullanacağını geçen yıl açıkça ilan etmişti. Almanya, resmî olarak en son 2012 yılında Suriye ve Irak’a benzer satışları yasaklamıştı.

Berlin’in Ankara hakkında takındığı istihbarat tavrı, iki ülke arasında bu alanda art arda krizlerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. İkisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Almanya arasında istihbarat işbirliği, Ankara’nın Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştıran uygulamaları nedeniyle son 1,5 yıldır ciddi bir sınama geçiriyor.

Gezi eylemleri sürecinde belirginleşen muhalefete karşı siyasi hoşgörüsüzlük ve şiddetli polisiye tedbirler ile YouTube ve Twitter yasaklarıyla tüm dünyada somutlaşan sansür girişimleri, Türkiye’nin özellikle Batı’daki imajını yıpratıyor. Alman basınında yer alan ve yalanlanmayan haberlerle Türkiye’yi dinlediği ortaya çıkan Berlin, geçen yıl 17 Aralık’ta da casusluk suçlamasıyla 3 MİT mensubunu gözaltına almıştı. Biri başbakanlığı döneminde Tayyip Erdoğan’a da danışmanlık yapmış üç şüpheliden ikisi halen tutuklu bulunuyor.

Aynı zamanda başbakan yardımcılığı görevini de yürüten Alman Bakan Gabriel, demokratik olmayan rejimlerin kendi vatandaşlarının mahremiyetini ihlal ettiğini belirterek “Kendi vatandaşını fişleyen ülkeler Alman istihbarat yazılımları alamayacak.” ifadeleriyle veto yetkisinin sınırlarını belirtmişti. O dönem Alman hükümetinin ayrıca, istihbarat yazılımları üreten ülke firmalarına gönderdiği bir bilgi notuyla “Kim temel hakları savunmak ve başta özgürlükler olmak üzere internet kullanıcılarının da özgürlüğünü savunmak isterse vatandaşlarını saygısızca fişleyen rejimlere istihbarat teknolojisi satmasın.” uyarısında bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Türkiye, demokrasi liginden düştü

Avrupa Birliği Komisyonu’nun, geçtiğimiz yıl sonbaharda 28 üye ülkenin istihbarat teknolojileri ihracını sert kurallara bağladığı biliniyor. Kimliği gizli tutulmak kaydıyla Zaman’a konuşan resmî kaynak, istihbarat teknolojileri satılacak ülkelerin güvenlik kodları ile sınıflandırıldığı ve ülkelere artan tehdit seviyesine göre yeşil, sarı ve kırmızı kodlar verildiğini aktardı. Kaynağa göre AKP hükümetinin son dönem uygulamaları ve demokraside yaşanan açık gerileme nedeniyle Türkiye’nin güvenlik kodu yeşilden sarıya düşürüldü.
<< Önceki Haber Almanya, Türkiye'ye istihbarat teçhizatı satışını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER