Gazze'de yeni ateşkes

Mısır'da sürdürülen görüşmeler sonuç verdi, Gazze'de yeni bir ateşkes ilan edildi...

Gazze'de yeni ateşkes

8 Ağustos Cuma günü sona eren 72 saatlik ateşkesin ardından çatışmalar tekrar başlamıştı. Mısır'da sürdürülen görüşmeler sonuç verdi.

İsrail hükümeti ve Filistinli, Gazze'de pazartesi 00.01'den itibaren geçerli olmak üzere 72 saatlik yeni bir ateşkes konusunda anlaştı.

Reuters ajansına konuşan İsrailli bir yetkili, Mısır arabuluculuğundaki ateşkes teklifini kabul ettiklerini ve ateşkese sadık kalınırsa pazartesi günü görüşmeler için Kahire'ye temsilci göndereceklerini açıkladı.

Pazar günü erken saatlerde Mısır devlet televizyonu, Filistinli bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde ateşkesin Filistinli gruplarca kabul edildiğini duyurdu.

AFP’ye bilgi veren Filistinli bir yetkili de, Mısır’ın teklifinin iki taraftan da kabul gördüğünü ve ateşkesin pazartesi günü yerel saat ile 00.01'de başlayacağını söyledi.

AFP'ye konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrailli müzakereciler Kahire'ye gelene kadar ateşkes konusunda resmi bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Kahire'de Hamas tarafından görüşmelere katılan İzzet Reşik; "İsrail'in ateşkesi kabul etmesi ve koşulsuz olarak görüşmeler için Kahire'ye geri dönmesi halinde, Mısırlı kardeşlerimize olumlu yanıt vereceğiz" dedi.

Reşik, Filistinli grupların Gazze'ye ablukanın kaldırılması ve İsrail'in elindeki Filistinlilerin serbest bırakılması taleplerinden vazgeçmediğini de belirtti.

Kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes

Mısır Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

“Gazze Şeridi’ndeki şiddetlenmeye devam eden olaylar ve masumları koruma gerekliliği nedeniyle Mısır, İsraillilere ve Filistinlilere Pazartesi saat 00.01’den itibaren geçerli olmak üzere 72 saatlik ateşkes çağrısı yapıyor ve bu sürede tarafları kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes üzerinde çalışmaya davet ediyor.”

Filistin ve İsrail tarafının 5 Ağustos'ta ateşkes için belirlediği 72 saatlik süre Cuma günü İsrail'in masadan kalkmasıyla sona erdi, çatışmalar tekrar başladı.

"Geçici ateşkes" süresince "kalıcı" bir ateşkesin sağlanması için İsrail ile Filistinli gruplar arasında Mısır'ın başkenti Kahire’de müzakereler başlattı.

'Ön şartı kabul etmeyiz'

Fetih Hareketi'nin üst düzey yetkililerinden ve kalıcı ateşkes görüşmelerini yürüten Filistin heyetinin Başkanı Azzam Ahmed, İsrail tarafının müzakerelere dönmek için ön şart dayatmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kalıcı ateşkes görüşmelerinin yapıldığı Kahire’de basın toplantısı düzenleyen Azzam Ahmed, "Eğer İsrail heyetinin Kahire'ye dönmek için ön şart dayattığını teyit edersek, müzakerelere devam etmek için sunulan hiçbir şartı kabul etmeyeceğiz" dedi.

İsrail heyetini, "taleplerini dile getirmek" için Kahire'ye çağıran Ahmed, İsrail tarafının hiçbir ön şart dayatma hakkının olmadığını ifade etti.

Ahmed, İsrail heyetinin Kahire'ye gelmeyeceğinin kesinleşmesi durumunda kendilerinin de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve yetkililerle istişare için Filistin'e döneceğini vurguladı.

'Netanyahu baskı altında'

Batı Kudüs'teki Al Jazeera muhabiri Nesrin Şamayli, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun içeriden ve dışarıdan görüşmeleri devam ettirmek konusunda yoğun baskı altında olduğunu söyledi.

Şamayli, İsrail'in güneyinde, Gazze Şeridi'ne yakın bölgede yaşayan İsraillilerin önce evlerini terk edip, ateşkesle birlikte geri döndüklerini ancak Cuma günü ateşkesin sona ermesiyle tekrar evlerini terk ettikleri için Başbakan'a tepkili olduklarını aktardı.

Ateşkesin bitmesinden bu yana 14 Filistinli öldürüldü, en az 40 kişi de yaralandı.

Gazze'de can kayıplarının toplam sayısı bin 917'ye çıktı. Hayatını kaybedenlerin 449'u ise çocuk.

Reuters ve AFP

<< Önceki Haber Gazze'de yeni ateşkes Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER