Putin Esed'i ipten aldı, engeli de koydu

Putin Esad'ı ipten aldı, artık müdahale tek bir ihtimale kaldı.

Putin Esed'i ipten aldı, engeli de koydu

Kimyasal silah için toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden Esed'ı rahatlatan karar çıktı. Askerî müdahale için yeni karar gerekecek. Tabii ki Rusya veto etmezse...

Suriye'nin 21 Ağustos'ta Şam'ın Gota banliyösünde gerçekleştirdiği kimyasal silahlı katliamın ardından askeri operasyona engel olan Rusya önceki gün BM Güvenlik Konseyi'nde yine devreye girdi. Suriye'deki kimyasal silahların imhasını düzenleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı 15 üyenin oybirliğiyle onaylandı. Ancak Esed rejimine askeri müdahale imkanı yine zorlaştı. Anlaşma metninde kimyasal silah kullanımı kınanıyor ama bununla ilgili her hangi bir siyasi aktöre yönelik suçlama yapılmıyor. 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Suriye'nin kimyasal silah stoğunu imhası ve kimyasal silah uzmanlarının ülkedeki faaliyetlerinin tamamen serbest olması isteniyor. Anlaşma Suriye'nin bu şartlara uymaması halinde BM'nin askeri müdahaleye imkan veren 7. maddesinin devreye girmesini öngörüyor. Ancak Rusya bu noktada devreye girerek Suriye'ye muhtemel bir müdahalenin otomatikman yapılmasını engelledi. Yani Suriye kimyasal silahlarını belirlenen zamanda imha etmez ya da tekrar bir kimyasal saldırıda bulunursa askeri müdahale için ikinci bir karar tasarısı çıkarılması gerekecek. 

Dün Rus televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kabul edilen tasarı askeri müdahale alternatifini gündemden çıkardı. Bir askeri müdahale gerekmesi durumunda, yeni bir tasarının daha gündeme alınması gerekecek” dedi. Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi de karar metninin Şam'ın endişelerinin çoğunu giderdiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası sürecine ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sık sık rapor sunulacak. Kimyasal silah kullanımının barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu hep beraber ilk kez ilan ettik. Karar, diplomasinin ne kadar güçlü olabileceğini göstermesi adına bir emsal teşkil ediyor” dedi. BM Genel Sekreteri Bam ki-Moon da kararın tarihi olduğunu söyledi. 

-BM Güvenlik Konseyi tıkanıklığı aştı-
BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi Suriye'de 2.5 yıldır devam eden krizde ilk defa görüş birliğine vardı. ABD ve Rusya'nın, üzerinde uzun süredir çalıştığı karar tasarısı için bütün eller havaya kalktı. Ancak muhtemel askeri müdahale için oybirliği yine belirsiz. 

<< Önceki Haber Putin Esed'i ipten aldı, engeli de koydu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER