Eğitim-Sen: Danışman öğretmenler siyasal referanslarla belirlendi


Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk kez uyguladığı 'danışman öğretmenlik' uygulaması kapsamında eğitimciler belirlenirken sendikal ayrımcılık yapıldığını, siyasal referanslarla tercihler yapıldığını belirtti.

Tarık Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Ankara'da yapılan 'Danışman Öğretmen Eğitimi Semineri'nde yeni ataması yapılan 30 bin öğretmenin yetiştirme sürecinde 35 bin danışman deneyimli eğitimcinin görev alacağını açıkladığını aktardı.
Yeni atanan öğretmenlerin 6 aylık yetiştirilme sürecinde danışman olarak görev yapacak eğitimciler için en az 10 yıl hizmet süresi, ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör olarak görev alma gibi bazı kriterlerin belirtildiğini ifade eden Kaya, bununla birlikte hükümete yakın sendikaya üye olma kriterinin de belirleyici olduğunun anlaşıldığını dile getirdi.

Kaya, şöyle devam etti: "Bu yıl ilk kez uygulanan 'danışman öğretmen' uygulaması daha hayata geçmeden danışman öğretmenlerin belirlenmesi sürecinde yaşanan sorunlar, danışman öğretmenler belirlenirken pek çok ilde duyuru yapılmaması, okul müdürlerinin öğretmenlerin danışman öğretmen olma yönündeki taleplerini reddetmesi, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde olduğu gibi, danışman öğretmenlik konusunda da sendikal aidiyetlerin dikkate alındığı iddialarını güçlendirmiştir. Bazı illerde danışman öğretmenlik için isim listelerinin hazırlandığı ve bakanlığa bildirildiği gibi bizler için hiç de şaşırtıcı olmayan iddiaların gündeme gelmesi dikkat çekicidir. Danışman öğretmenlerin belirlenmesi sürecinde yaşananlar, MEB'in böylesine önemli bir uygulamayı bile eline yüzüne bulaştırdığını göstermektedir."

Bakanlığın ayrımcılık yaptığını söyleyen Kaya, "Eğitim yöneticilerini sendikal-siyasal referanslara göre belirleyenlerin, benzer bir uygulamayı danışman öğretmenler için hayata geçirmesi sözün bittiği yerdir. Bu şekilde binlerce donanımlı, ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapmış öğretmen danışman öğretmen olamamıştır. İlimizde de yeni atanan öğretmenlere danışmanlık yapacak öğretmenlerin büyük bölümünün yandaş sendika üyeleri arasından seçilmesi, hem öğretmen adayları açısından hem de eğitim sistemi açısından endişe verici bir durumdur. İktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda sendikacılık yapan, laik bilimsel eğitim anlayışına açıkça meydan okuyan bir sendikanın üyeleri arasından seçilen danışman öğretmenlerin yeni atanan öğretmenlere nasıl ve ne yönde danışmanlık yapacağı bellidir" diye konuştu.

Kaya, danışman öğretmen uygulamasında eğitimciler seçilirken objektif bir değerlendirmenin yapılması gerektiğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim-Sen: Danışman öğretmenler siyasal referanslarla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER