Fatih Koleji öğrencilerinden Dünya Engelliler Gününe büyük hassasiyet

Fatih Koleji "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlediği Empati Günü'nde öğrenciler gözlerini kapatarak, ellerini ya da ayaklarını bantlayarak engelli arkadaşlarının ne hissettiğini anlamaya çalıştı.

Fatih Koleji öğrencilerinden Dünya Engelliler Gününe büyük hassasiyet

İstanbul Özürlüler Spor Kulübü teknik direktör ve oyuncuları ampute futbol hakkında bilgi verdi ve ampute futbolun nasıl oynandığını öğrencilere gösterdi. 

Biz Birçok Başarı Yaptık Ya Siz? 

Fatih Koleji tarafından 5 yıldır düzenlenen Empati gününde ampute futbol hakkında bilgi verdi ve ampute futbolun nasıl oynandığını anlatan İstanbul Özürlüler Spor Kulübü Teknik Direktörü Remzi Özcan, "Ben engelli bir birey olarak buradayım. Bizler yaptığımız başarılarımızla kendimize güveniyoruz. Çevrem tarafından dışlanmadım ama dışlanan arkadaşlarımdan dinledim. Bizi dışlayanlara bir soru soruyoruz, biz engelli olarak birçok başarıya imza attık, futbolda, okçulukta, basketbolda ve birçok alanda dünya derecelerimiz oldu. Bizler engelli olarak bunları başarabildik, bizi dışlayanlara hep şu soruyu soruyoruz peki siz ne yaptınız?" dedi. 

Futbolu çocukluğundan beri çok sevdiğini, futbol oynamayı ve antrenörlüğü çok sevdiğini dile getiren Özcan, "Ben doğuştan engelli bir bireyim. Bir uzvumu sonradan kaybetmediğim için eksikliğini hissetmiyorum. Ama sonradan kaybetmek daha zor oluyor onu biliyorum. Bizler daha çok çalışmak ve başarmak zorundayız. Hepimiz profesyonel sporcu olmanın dışında baka işlerle de uğraşıyoruz. Mesela ben İlaç firmasında muhasebe alanında çalışıyorum, Kenan'ın 5 işi var. Tercümanlık yapıyor, tavuk çiftliği sahibi, arıcılıkla uğraşıyor, sporcu ve marangozluk yapıyor. Coşkun ise Toplum sağlığı merkezinde memur olarak çalışıyor. Yani hepimiz normal hayatımızın dışında vakit ayırıp profesyonel olarak sporculukla ilgileniyoruz. Bizler İstanbul'daki ilk ampute futbol takımını kurduk. Şimdi birçok oyuncumuz milli takımda oynuyor. Hatta şu anda Dünya şampiyonasında mücadele ediyorlar, onlara başarılar diliyorum." şeklinde konuştu. . 



Bizler Hayatın İçindeyiz

İstanbul Özürlüler Spor Kulübü Teknik Direktör Yardımcısı Coşkun Turan empati kuran öğrenciler için engellilere seslenerek, "Bugün sizler bizi anlamak için büyük bir adım attınız.  Bizim her zaman söylediğimiz bir şey var. Engelliler olarak hayatın içindeyiz. İnsanlar istese de istemese de içinde olmaya devam edeceğiz ve güçlükleri yeneceğiz. Size bir arkadaşımızın başına gelen hikayeyi anlatmak istiyorum. Engelli bir arkadaşımız oturduğu apartmana rampa yaptırmak istiyor ama aparmandan bir aile karşı çıkıyor. Çocuğumuz düşer diye korkuyor. Oysa çocuğu evde de düşebilir hatta bu rampaya kendi ihtiyacı olabilir.  Bizim değiştirmek istediğimiz bu bakış açısı. Toplum bizi kabul etmeli, çünkü hayatın içinde varız ve gerçeğiz." diye konuştu. 16 yaşında bir tren kazası sonucunda bacağımı kaybettiği söyleyen Turan, "Bir yıl boyunca ailem ve arkadaşlarım bana destek verdiler, yalnız bırakmadılar. Onlar sayesinde yeni hayatıma hızla alıştım. Futbol oynadım, iyi bir işim var ve başarmanın mutluluğunu yaşıyorum." dedi. 



Bize Acımayın Empati Yapın

Engelli olmanın hayatı yaşamaya engel olmadığını hatırlatan İstanbul Özürlüler Spor Kulübü Teknik Futbolcusu Kenan Satıcı, "Benim 5 işim var, aynı zamanda profesyonel oyuncuyum. Yani biz istersek başaramayacağımız şey yok. Oysa toplumun bakış açısında zaman zaman aksaklıklar olabiliyor. Sizler bugün empati yaparak bizi anlamaya çalıştınız. Bazılarınız kolunu kullanmadı, bazınız hiç konuşmadı bugün. Bizim de istediğimiz şey tam olarak bu.  Bize acımayın çünkü bizler çalışan, iyi işlere imza atan bireyleriz. Bugün yaptığınız gibi bizi anlamaya çalışın, yani acımayın empati yapın. Çünkü bize en büyük zararı acımak veriyor." dedi. 



Görmeyenleri Daha İyi Anlıyorum

Görme engelli bir bireyin yaşadıklarını anlamak için gönüllü olarak gözlerine bant takan Fatih Koleji 5. sınıf öğrencisi Ayşenur Öz, "Bugün yaklaşık bir saat boyunca gözlerim kapalı durdum. Arkadaşlarım bana yardımcı oldular ama ben çok zorlandım. Bazen merdivenleri çıkamadım, bazen koridorda yalnız başıma yürüyemedim. İçimden bir yapmak gelmedi, kendimi çok kötü hissettim. Ama görme engelli insanlar her gün bu zorlukları yaşıyorlar ve çok güçlüler. Bugün onları daha iyi anladım." diye duygularını ifade etti. 

İstanbul Özürlüler Spor Kulübü oyuncu ve teknik direktörleri küçük bir futbol gösterisi ile ampute futbol nasıl oynandığını öğrencilere gösterdi. 5 yıldır düzenlenen empati gününde Fatih Kolejli öğrenciler, bizler engelli arkadaşlarımıza acımıyoruz, onları anlamaya çalışıyoruz dedi. Program sonrası Merter Fatih Koleji Okul Müdürü Salim Kaplan İstanbul Özürlüler Spor Kulübü oyuncu ve teknik direktörlerine çiçek verdi ve teşekkür etti.

<< Önceki Haber Fatih Koleji öğrencilerinden Dünya Engelliler Gününe... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER